Ken Block: "Prihodnost je v električni mobilnosti"

Ken Block, profesionalni voznik rallyja in internetna superzvezda, je obiskal domačo bazo Audi Sporta in preizkusil dirkalnik Audi RS e-tron GT. Z njim smo se pogovarjali o električni mobilnosti, napredku in njegovem sodelovanju z znamko Audi.

25.10.2021 Avtor: Patrick Morda  Fotografije: Arhiv Audi

Ken, veljate za velikega avtomobilističnega navdušenca. Zdaj ste dobili priložnost voziti popolnoma električni Audi RS e-tron GT. O čem ste razmišljali, ko ste se usedli v avto?

Audi RS e-tron GT me je res presenetil. Design je izvrsten, jasno je, da so se pri znamki Audi skrbno posvetili vsakemu detajlu. Rezultat je naravnost čudovit avto. Tudi vožnja z njim je neverjetno doživetje, je izredno hiter in obvladljiv, s svojim nizkim težiščem je zelo okreten. V vožnji sem zelo užival.

 

Kakšno pa je sicer vaše mnenje o električnih avtomobilih?

Naklonjen sem tehnologiji in vsemu, kar bogati našo prihodnost. Električne avtomobile vidim kot velik preskok za našo družbo, ne le, da delno zmanjšujejo izpuste, temveč zagotavljajo tudi visoko funkcionalnost in zmogljivost. Prihodnost je v električni mobilnosti. Gre za naslednji evolucijski korak v načinu, kako ljudje potujemo po svetu. Navdušujejo me avtomobili, kot je Audi RS e-tron GT, ki se lahko pohvali s čudovitim designom in hkrati z veliko zmogljivostjo.

Video title

“quote”

“quote”

"
Če lahko hitro vozim in se ob tem še zabavam, me prištejte zraven.
"

Ken Block

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button
Ken Block

Ken Block je svojo rally kariero začel leta 2005. 54-letnik se je v preteklih letih preizkusil tudi v številnih drugih akcijskih športih, kot sta motokros in deskanje na snegu. Danes velja za legendo v svetu motošporta.

Ken Block

Ken Block prvič za volanom električnega modela Audi RS e-tron GT.

Kaj je ključ do uspeha v profesionalnem dirkanju?

Pri dirkanju mi je najpomembnejša le ena stvar: hitro odpeljati krog. To pa zahteva več kot pogonski sistem, naj gre za motor z notranjim zgorevanjem ali elektromotor. Potrebujem tudi zmogljivo podvozje in prave pnevmatike, to je zame popoln paket. Želim si avto, ki me bo najhitreje pripeljal okrog steze in na stopničke ter mi ob tem nudil tudi veliko zabave. Verjamem, da mi bodo prihodnji električni motorji omogočili vse tisto, kar imam rad pri rallycrossu, gymkhani in celo terenskih dirkah. Če lahko hitro vozim in se ob tem še zabavam, potem me prištejte zraven."

 

Bi pogrešali zvok motorja z notranjim zgorevanjem?

Ne razumite me narobe, rad imam zvok motorjev z notranjim zgorevanjem, še posebej zvok petvaljnega motorja, ki je tako značilen za Audi. S tem sem odraščal. Kljub temu pa pozdravljam spremembe in vse, kar me lahko naredi hitrejšega. Seveda bom pogrešal zvok motorja, vendar obstajajo tudi drugi načini uživanja v novi tehnologiji in njenih zvokih. Vztrajanje pri motorjih z notranjim zgorevanjem samo zato, ker bi pogrešali njihovo hrumenje, je nesmiselno. Mojih otrok hrup motorja ni spremljal zadnjih trideset ali petdeset let, njim ni mar zanj. Vedo, da obstajata motor z notranjim zgorevanjem in elektromotor ter da imata vsak svoj zvok. Zanje sta oba 'kul'. Mi starejši moramo spremeniti odnos in se naučiti, da je tudi odsotnost zvoka lahko zelo 'kul'.

“Quote”

 

 

Video title
"
Elektrifikacija avtomobilov je naslednji korak.
"

Ken Block

Kako se v očeh profesionalnega voznika električni pogon primerja s klasičnim?

Avtomobile z motorji z notranjim zgorevanjem in menjalniki vozim že zelo dolgo, vse to pa se zdaj spreminja zaradi električnih motorjev. Ne le, da so nove nastavitve zdaj drugače programirane, številni električni dirkalniki sploh ne potrebujejo več menjalnika. Navdušen sem nad prednostmi, ki jih bodo na dirkališča prinesli ti novi pristopi v tehnologiji in inženirstvu. Sodeloval sem pri razvoju nekaterih novosti in jih poznam iz prve roke. Veselim se nadaljevanja, zanima me, kako daleč lahko gremo. Vedno iščem načine, kako stvari narediti bolje. Elektrifikacija avtomobilov je naslednji korak – užitek v vožnji in dirkanju povzdigne na novo tehnološko raven.

 

 

Ken Block

Ken Block se veseli odkrivanja potenciala električnih avtomobilov z znamko Audi.

"Elektrifikacijo mobilnosti želimo prikazati v zabavni luči."

Ken Block

Kaj nam lahko poveste o vašem sodelovanju z znamko Audi, ne da bi izdali preveč?

S preizkušanjem električnih avtomobilov v različnih kontekstih želimo mobilnost in elektrifikacijo pokazati v novi, zabavni luči. Audi je svoja vozila izjemno uspešno prenesel v prihodnost. Upam, da bom lahko na tem gradil in se ob tem noro zabaval. Tehnologija znamke Audi je vedno močno vplivala name, v osemdesetih je dominirala na enem mojih najljubših športnih dogodkov, svetovnem prvenstvu v rallyju, in to na način, ki me je resnično navdušil. Skozi leta sem vedno z občudovanjem gledal na Audijeve uspehe na dirkah, vse do današnjega motošporta. Vedno sem se navduševal nad njihovo naprednostjo in dejstvom, da so vseskozi usmerjeni v prihodnost.

 

Omenili ste naprednost. Kakšno vlogo igra pri tem električna mobilnost?

Po mojem mnenju biti napreden pomeni, da dobesedno ves čas napreduješ – v razvoju, tehniki ali tehnologiji. Vedno gre za izboljševanje stvari, tako za družbo kot za posameznika. Napredek v avtomobilskem svetu pomeni razvoj boljših rešitev, pa naj gre za dirke, vsakodnevne vožnje ali tehnologijo na splošno. Človeštvo obstaja že na tisoče let in upam, da se ne bomo nikoli nehali razvijati. Povsod lahko naredimo korak naprej, zlasti na področju mobilnosti. Naša naloga je, da družbi pomagamo napredovati. Le tako lahko dosežemo naše cilje.

Video title

Pozdrav novemu članu ekipe Audi, Kenu Blocku

 

KB_Linkedin_16_9-1

 

Audi sport
Audi sport

"Ekstremi nas privlačijo"

Audi z novim elektrificiranim dirkalnikom RS Q e-tron vstopa na Rally Dakar. To je eden največjih izzivov v motošportu, za Audi pa tudi edinstvena priložnost, da v ekstremnih pogojih preizkusi nove tehnologije za morebitne serijske modele v prihodnosti.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik