Modra inovacija

V prihodnosti Audijevih električnih avtomobilov bodo ključno vlogo igrale barve, po zaslugi prelomne inovacije: pigmentov, ki odbijajo sončno svetlobo.

9.06.2021 Avtor: Birte Mußmann  Fotografije: Arhiv Audi

Poleg aerodinamike in lastnosti pnevmatik lahko na doseg Audijevih električnih avtomobilov vpliva tudi barva oziroma lak karoserije. Delovanje inovativne metode hlajenja najlepše ponazarja vozilo Audi Q4 e-tron. Audijevi oblikovalci iz oddelka Color & Trim so zanj izbrali poseben premaz: odtenek, poimenovan ‘solarno nebo’, ki je nastal v sodelovanju s podjetjem BASF Coatings.

Audi Q4 e-tron svetlo modra barva

Audi Q4 e-tron v kovinski svetlo modri barvi ('solarno nebo'), modrem odtenku, ki se spreminja glede na osvetljenost. Temni barvni kontrasti na dnu vozila med osmi, kjer je nameščena baterija, poudarjajo njegov povsem električni značaj, temneje obarvani pa so tudi zadnji difuzor, sprednja maska in platišča.

 

Pigmenti odbijajo del sončne svetlobe

Barva karoserije lahko pripomore k prijetni temperaturi v notranjosti vozila tudi takrat, ko se živo srebro povzpne. To omogočajo posebni pigmenti, ki odbijajo kratkovalovni del sončne svetlobe, ki je blizu infrardečemu spektru. Infrardeča svetloba predstavlja približno 50 odstotkov sončne svetlobe, ki doseže površino Zemlje. Večina materialov jo absorbira in pretvori v toplotno energijo. Za razliko od vidnega svetlobnega spektra je infrardeča svetloba sestavljena iz žarkov, ki so za človeško oko nevidni, zaznamo pa jih kot toploto. Glavni učinek infrardečega ali toplotnega sevanja je torej ogrevanje, prav ta učinek pa je z inovativno barvo oslabljen.

Video title

“quote”

“quote”

Audi kovinski odtenek svetlo modre barve

Pigmenti v interakciji s kovinskimi, keramičnimi ali bisernimi delci ne vplivajo le na to, kako zaznavamo površine, temveč so pomembni tudi z vidika funkcionalnosti. Kovinski odtenek svetlo modre barve simbolizira čist zrak. S pomočjo odbojnih pigmentov, ki poskrbijo za safirno modri kristalni učinek, zaključni premaz odlično opravi svojo nalogo.

 

 

Zaradi manjšega segrevanja površine karoserije je hladnejša tudi notranjost vozila, kar zmanjšuje potrebe po uporabi klimatske naprave. Enačba je preprosta, a zelo učinkovita: ker hladilna tehnologija porabi manj energije, lahko prihranek izkoristijo drugi sistemi. Odbojna barva v povezavi z manjšo uporabo klimatske naprave tako ne poskrbi le za prijetno hladno notranjost, temveč tudi za večji doseg električnega avtomobila z enim polnjenjem baterije, z energetsko učinkovito porabo pa tudi za nižje globalne izpuste CO2.

 

Prihodnost inovativnih barv pri Audiju

Inovacija na področju barv ponuja pogled v prihodnost električne mobilnosti pri Audiju. Barva karoserije Audija Q4 e-tron napoveduje barvno paleto prihodnjih povsem električnih modelov serijske proizvodnje. Kupci bodo lahko izbirali med različnimi barvami, ki bodo služile kot inovativno sredstvo za ohlajanje notranjosti električnih modelov v vročih dneh, hkrati pa ponudile še več možnosti za prilagoditve.

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Spodbujanje krožnega gospodarstva

Inovativnost in trajnost sta bili glavni vodili tudi pri izbiri talnih oblog v notranjosti Audija Q4 e-tron. Te so narejene iz posebnih vlaken ECONYL®, ki jih proizvaja AquafilSLO, slovenska tovarna italijanske multinacionalke Aquafil. Vlakna ECONYL pridobivajo iz recikliranega tekstila in odsluženih ribiških mrež, sistem pa omogoča tudi ponovno uporabo dragocenih neobnovljivih virov pri izdelavi nove tkanine, s čimer se ustvari sklenjena zanka: najlon iz talnih oblog je mogoče znova in znova reciklirati, ne da bi se pri tem zmanjšala kakovost.

2021-04-audi-the-goal-is-zero-feat
2021-04-audi-the-goal-is-zero-feat

Cilj je nič – okoljsko upravljanje v Audijevi proizvodnji

Pri Audiju verjamemo, da se poslovni uspeh in varstvo okolja ne izključujeta, ampak sta neločljivo povezana, zato je okoljski program 'Mission:Zero' sestavni del korporativne strategije. Preberite, kako uresničujemo trajnostne cilje.

Preberite več

Morda bi vas zanimali tudi članki:

2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik