Okoljska fundacija Audi sodeluje pri čiščenju Donave

Okoljska fundacija Audi, kozmetična znamka BABOR, fundacija Ferry Porsche in zagonsko podjetje everwave si skupaj prizadevajo za zeleno prihodnost. Ob letošnjem dnevu Zemlje so v Romunijo poslali posebno plovilo, ki bo pet tednov iz Donave odstranjevalo plastiko in druge odpadke.

25.04.2022 Avtor: AUDI AG  Fotografije: Arhiv Audi

Okoljska fundacija Audi je bila ustanovljena leta 2009 z namenom spodbujanja inovativnih projektov in tehnologij, namenjenih varovanju okolja. Že drugo leto zapored sodeluje z zelenim zagonskim podjetjem everwave in nemškim proizvajalcem kozmetike BABOR pri odstranjevanju odpadkov iz rek ter tako prispeva k ohranjanju biotske raznovrstnosti in naravnega habitata živali in rastlin. Letos se jim je kot četrti partner pridružila tudi fundacija Ferry Porsche.

Plovilo za pobiranje odpadkov na Donavi Collectix

 

Četverica partnerjev bo za čiščenje reke Olt, pritoka Donave v okolici romunskega mesta Făgăraș, uporabljala posebno plovilo za pobiranje odpadkov Collectix. Plovilo podjetja everwave je opremljeno s senzorji, ki zbirajo in ocenjujejo podatke o količini, vrsti in sestavi odpadkov. Z njim na dan odstranijo za več kot 5 tovorov plovila odpadkov, predvsem plastenk, vrečk in gradbenega materiala, v prvih osmih dneh so jih skupaj odstranili za več kot štirideset tovorov plovila. “Ti odpadki so nevarni za živali, za človeka in za okolje. Sčasoma razpadejo in v obliki mikroplastike končajo v naših oceanih. Z našo tehnologijo težavo rešujemo že pri samem izvoru”, je povedal tehnični direktor podjetja everwave Tilman Flöhr, ki spremlja misijo v Romuniji. Za vodni ekosistem so še posebej nevarni odpadki iz plastike. Mikroplastiko, ki lahko v vodi plava več sto let, ribe in druge rečne živali velikokrat zamenjajo za hrano in pojedo, kar naravi povzroči nepopravljivo škodo.

Video title

“quote”

Plovilo za pobiranje odpadkov na Donavi Collectix
Plovilo za pobiranje odpadkov na Donavi Collectix

“quote”

Poleg pettedenske akcije čiščenja odpadkov bodo sodelujoči partnerji organizirali tudi številne izobraževalne in informativne dejavnosti, s katerimi bodo otroke in odrasle opozarjali o posledicah onesnaževanja ter jih spodbujali k razmisleku o svojem odnosu do okolja. Ob začetku čistilne akcije so na primer pripravili tekmovanje v ploggingu, novi obliki rekreacije, pri kateri udeleženci med tekom pobirajo smeti. 28. aprila bodo z enakim dogodkom ozaveščali tudi prebivalce svojih domačih krajev – v Ingolstadtu, Stuttgartu in Aachnu.

“Naš cilj je ozaveščati ljudi in še naprej razvijati nove tehnologije za varstvo okolja”, pravi direktor Okoljske fundacije Audi Rüdiger Recknagel. “Če bi vsi ravnali odgovorno, bi lahko veliko težav odkrili in preprečili že v zgodnji fazi. Zato stavimo na izobraževanje in informiranje, in to počnemo vse dni v letu. Za nas je vsak dan 'dan Zemlje'.”

small text

heading

text

button

Plovilo za pobiranje odpadkov na Donavi Collectix

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Okoljska fundacija Audi
Okoljska fundacija Audi

Okoljska fundacija Audi

Okoljska fundacija Audi podpira različne projekte ohranjanja okolja s pomočjo tehnologij in spodbuja trajnostni način življenja.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik