Popotnik skozi čas

Štiriintridesetletni oblikovalec avtomobilov Jason Battersby, ki živi in diha za svoje delo v Audijevem oblikovalskem studiu v Ingolstadtu, je goreč privrženec Vojne zvezd. V svojem prostem času je izdelal model vesoljskega plovila TIE Fighter, za katerega je potreboval štiri mesece. München, kjer živi, mu daje navdih, Audi pa svobodo.

14.10.2020 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Ko se zazrete v stekleno vitrino, polno ročno izdelanih modelov avtomobilov in emajliranih znakov avtomobilskih znamk, potujete po času in prostoru.

Na enem od znakov Auto Union slavi svetovni rekord, ki ga je Bernd Rosemeyer leta 1937 postavil s Srebrno puščico, aerodinamičnim dirkalnikom tipa C. Z njim je na avtocesti med Frankfurtom na Majni in Darmstadtom dosegel hitrosti preko 400 km/h. Bolid, ki je bil za tedanji čas zelo futuristično oblikovan, je povzročil pravo senzacijo. Ob vitrini stoji majhna knjižna omara, ki vas prestavi v prihodnost. Druga ob drugi stojijo knjige z naslovi, kot so The Dark Knight Trilogy, Batmobile - The Complete History, The Art of Star Wars in The Illustrated Star Wars Universe. Vrsto knjig pokonci drži zbirka Shakespearjevih dram in nekaj sodobnih literarnih del. Hitro postane jasno, da je gospodar hiše strasten popotnik skozi čas - nekdo, ki spoštuje preteklost, a zre v prihodnost, in si rad zamišlja, kako bo ta izgledala.

Video title

small text

heading

text

button

Model vesoljskega plovila TIE Fighter
model vesoljskega plovila TIE Fighter
model vesoljskega plovila TIE Fighter
model vesoljskega plovila TIE Fighter
skica vesoljskega plovila TIE Fighter
skica vesoljskega plovila TIE Fighter
model vesoljskega plovila TIE Fighter

“quote”

Jutri v sedanjosti

Model vesoljskega plovila TIE Fighter

Jason Battersby sedi na koncu sobe, zatopljen v nekaj, kar ima na mizi. Na zaslonu računalnika je 'TIE Fighter', vesoljska ladja iz Vojne zvezd, s katero se je oblikovalec zadnje štiri mesece ukvarjal v svojem prostem času. V tem obdobju se je popolnoma posvetil starfighterju in ga na novo interpretiral. Battersby, rojen v Kanadi, zelo rad ustvarja. Ko mu čas dopušča, 34-letni oblikovalec eksterierjev dela na domačem računalniku ali se sprehaja po živahnem Münchnu. Svojo skicirko ima vedno pod roko.

Moški vozi avto v dežju

Rad obiskuje muzej Pinakoteka in Santoloco, trgovino z deskami za rolkanje in surfanje, ki je hkrati tudi trendovska kavarna. Tam si napolni baterije, nam Battersby razloži na poti. »Zbirka v Pinakoteki je zares edinstvena. Njena mednarodna raznolikost name vedno naredi močan vtis. Nujno si morate ogledati steno z Audijevimi oblikovalskimi dosežki,« reče navdušeno. 1763 izvirnih Audijevih modelov iz aluminija v razmerju 1:18, ki so navpično pritrjeni na steno, je veličasten prikaz DNK podjetja: lahkotna konstrukcija in quattro. Medtem, ko si Battersby ogleduje novo muzejsko zbirko, pripoveduje o navdihu. Navadno ga ne išče sam, temveč navdih poišče njega. »Zelo sem hvaležen, da so moji sodelavci odprti za vse, ne le za avtomobile. In da imamo dovolj svobode, da lahko delamo tisto, kar hočemo.«

Jason Battersby

Pogosto si izmenjujemo ideje. Osebne strasti vsakega izmed nas nam navsezadnje pomagajo pri delu. Vsak prispeva nekaj iz svojega sveta, skupaj pa ideje lahko še izboljšamo. Oblikovalski studio je prvovrsten možganski trust,« pravi Battersby.

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Naredi karkoli želiš.

Video title
Jason Battersby stoji v galeriji

 

Nenadoma Battersby izvleče svojo skicirko in pogleda proti kupolasti strehi muzeja, ki ga močno spominja na kapsulo TIE Fighterja, sede na tla in popelje svoj svinčnik po praznem listu papirja. Spet in spet strmi k strehi Pinakoteke. Vojna zvezd ga je, kot mnoge druge, navdušila že kot otroka, a Jason Battersby na uspešnico Georga Lucasa gleda z drugimi očmi. Medtem ko se večina oboževalcev Vojne zvezd poistoveti s kakšnim od likov, ali nestrpno pričakuje naslednjo bitko s svetlobnimi meči, se Battersby osredotoča na makete pokrajin in vesoljskih plovil. Obožuje celotno serijo in si med prvimi priskrbi vstopnice za kino ob vsaki premieri novega dela vesoljske sage.

»Najbolj sta me prevzela pred-dela Grozeča prikazen in Napad klonov. Obožujem ročno izdelane scenografije in makete, v vsaki podrobnosti lahko občutiš strast filmske ekipe. Preprosto izjemno!« navdušeno pripoveduje Battersby med skiciranjem kupole Pinakoteke.

Jason Battersby hodi po stopnicah

Po štirih mesecih

Štirimesečnemu postopku izdelave svoje osebne interpretacije TIE Fighterja je Battersby piko na i dodal s svojimi računalniškimi spretnostmi. S poligonalnim modeliranjem in renderiranjem je izbrusil še zadnje detajle vesoljskega plovila. »O prihodnosti oblikovanja ne moreš razmišljati, če ne razmišljaš onkraj svoje panoge. Vse je povezano,« nam pojasni.

 

»Ekipni duh in solidarnost sta med sodelavci pri Audiju res edinstvena. Seveda nisem edini oboževalec Vojne zvezd, zato sem lahko ob delu razpravljal tudi o svoji oblikovni različici TIE Fighterja in videl, kako se ljudem ob tem zaiskrijo oči,« se nasmehne pilot projekta.

 

 

moški si ogleduje razstavo

Kdaj vas lahko zbudimo, gospod Battersby? Kaj pravite na leto 2117?

Battersby je študiral na švedskem inštitutu za oblikovanje Umea, ko smo ga prvič opazili. Za svoje magistrsko delo je ustvaril model nagrade za posebne dosežke na področju kulture v obliki futurističnega modela Audija. Z drznim dizajnom si je zagotovil mesto v ekipi oblikovalcev konceptnih vozil. Temu je sledilo pripravništvo, med katerim je Battersby celo ustvaril naslonjač z imenom Luft (zrak) in pomembno sodeloval pri razvoju našega električnega kolesa Wörthersee eBike. »Vsakodnevno srečevanje z vrhunskim dizajnom in dejstvo, da smem v imenu Audija redno potovati iz Ingolstadta v prihodnost, to pa je resnično darilo,« je povedal Battersby. »Če bi lahko izbiral, kdaj bo naslednjič zazvonila moja budilka, bi se rad zbudil čez natanko 100 let.

Audi bi bil zagotovo bolj kompleksen, kot je danes. Seveda bi imeli še vedno avtomobile, in morda bi tudi leteli, kot v Vojni zvezd ... Poleg tega pa bi bil Audi zagotovo znamka, ki bi še naprej ljudem omogočala mobilnost, avtonomno ali ne, ampak zagotovo bi našli rešitev, četudi ne bi bila neposredno povezana z Audijem,« filozofira oblikovalec avtomobilov, ko skozi kupolo Pinakoteke nadaljuje pot v prihodnost.

“Quote”

Video title

small text

heading

text

button

Jason Battersby na tablo skicira vesoljsko plovilo TIE Fighter
Moški pije kavo in skicira v zvezek
model vesoljskega plovila TIE Fighter
prikaz modela vesoljskega plovila TIE Fighter na računalniku

Špela Čadež, lutke za serijo Orange is the new black
Špela Čadež, lutke za serijo Orange is the new black

Moč dobre zgodbe

Špela Čadež s svojimi animiranimi filmi osvaja številne mednarodne festivale in nagrade. Z njo smo se pogovarjali o delu, navdihu in moči dobre zgodbe.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik