Priključni hibridi: prehodna tehnologija ali prevladujoči trend?

Kombinacija električnega pogona in motorja z notranjim zgorevanjem kupcem obljublja električno izkušnjo lokalne vožnje brez izpustov in poenostavlja prehod v električno mobilnost. Kljub temu pa ta "moč dveh src" ni imuna na kritike. Nekateri ji očitajo, da je preveč kompleksna, da je le prehodna in da ne prinaša dobičkov. Je to res? Strokovnjaki družbe Audi dajejo jasne odgovore na konkretna vprašanja.

26.11.2021 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

r_2021_3368_nocast_rgb copy

Q5 Sportback TFSI e, Q5 TFSI e in A6 Avant TFSI e.

Načrt poti E

"V naslednjih petih letih bomo v električno mobilnost investirali 12 milijard evrov. To je hkrati tudi naš prispevek k zaščiti podnebja in zmanjšanju izpustov CO2."

Dr. Arno Antlitz, glavni finančni direktor


Audi veliko investira v električno mobilnost. V katera področja?

 

Družba Audi je za električno mobilnost postavila ambiciozne cilje: do leta 2025 bodo priključni hibridi in povsem električni modeli predstavljali približno tretjino obsega proizvodnje. Za to smo naredili jasen načrt poti, in sicer bomo do leta 2025 trgu predstavili 30 novih električnih vozil. Prioritete proizvodnih odločitev določamo glede na to, koliko posamezen model prispeva k izpustom CO2 in k dobičkonosnosti.

Prepričani smo, da so električne baterije za pogon osebnih vozil najboljša rešitev za hitro, trajnostno in učinkovito zmanjšanje izpustov CO2. Zato bomo do leta 2024 investirali 12 milijard evrov v električno mobilnost. Večino teh sredstev bomo namenili za nadaljnji razvoj tehnologije in sistematično širitev sinergij znotraj skupine Volkswagen. 

Primer je platforma Premium Platform Electric (PPE), ki sta jo Audi in Porsche zasnovala in razvila z namenom skupnega razvoja različnih srednje velikih vozil visokega in luksuznega razreda. Obe znamki si delita visoke stroške razvoja in investicije, to pa po drugi strani omogoča ustvarjanje sinergij in razporeditev stroškov med posameznimi modeli v portfelju obeh znamk.

Naša naloga je na eni strani ustvariti avtomobile, ki se čustveno dotaknejo strank, s poslovnega vidika pa stalno optimizirati stroške in prihodke. Tako prispevamo k trajnostni mobilnosti in k srednjeročnemu doseganju vrhunskih donosov.

Video title

“quote”

Strategija PHEV

“quote”

q3_2020_2292

Q3 Sportback TFSI e.

Strategija PHEV

 

So priključni hibridi le prehodna tehnologija, dokler električni avtomobili ne postanejo bistveno cenejši in dokler ne zagotovijo dosegov, ki so primerni za vsakodnevno rabo?

 

Priključni hibridi so ključni element strategije elektrifikacije. Niso neka prehodna tehnologija, ampak dopolnjujejo ponudbo vozil Audi in doprinašajo k izboljšanju ogljičnega odtisa celotnega portfelja. Kombinacija konvencionalnega motorja z notranjim zgorevanjem in elektromotorja, ki dobiva energijo iz litij-ionske baterije, omogoča lokalno vožnjo brez izpustov in manjšo skupno porabo fosilnih goriv. To je način električne mobilnosti, ki ustreza vsakdanjim potrebam strank.

Modeli PHEV so lahko idealna rešitev za dnevne vozače, saj lahko veliko dnevnih poti opravijo s povsem električnim pogonom in brez lokalnih izpustov. Svoje vozilo polnijo na polnilnih točkah doma ali v službi, kar povsem zadošča za dnevne poti v službo in domov. Ko se s priključnim hibridom odpravijo na dolge vožnje, pa se lahko zanesejo na motor z notranjim zgorevanjem.

small text

heading

text

button

Ponudba modelov PHEV

Učinkoviti in zmogljivi: novi modeli priključnih hibridov: Audi Q5, A6, A7 in A8.

Kateri priključni hibridi so trenutno v ponudbi znamke Audi?

 

Audi svojo zavezo elektrifikaciji potrjuje s široko ponudbo modelov priključnih hibridov v različnih razredih, od kompaktnega do luksuznega razreda. V prihodnjih mesecih se bo modelom priključnih hibridov v serijah A3, A6, A7, A8, Q3, Q5 in Q7 pridružil še Q8. Naš načrt je priključne hibride predstaviti v osmih serijah modelov Audi.

Audi bo še naprej povečeval globalni delež vozil na novo energijo (New Energy Vehicles - NEV).

 

V primerjavi s prejšnjim letom bo Audi potrojil proizvodne zmogljivosti za vozila PHEV in to kljub pritiskom zaradi koronakrize. Razlog za to je odličen odziv uporabnikov. Priključni hibridi tako trenutno predstavljajo od 35 do 50 odstotkov naročil v Evropi, odvisno od posameznega trga in modela.

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

Dobičkonosnost

 

Koliko Audi zasluži v segmentu priključnih hibridov? Ali ta segment ne ustvarja izgube?

 

Cilj družbe Audi je donos iz poslovanja med 9 in 11 odstotki. Seveda k temu cilju nekateri modeli prispevajo več kot drugi, vendar v družbi Audi na donosnost ne gledamo le na ravni posameznega vozila, ampak celostno. To pomeni z vidika celotnega produktnega portfelja, celotnega življenjskega cikla vozil in z vseh vidikov njihove uporabe, npr. tudi pri polnjenju. Za dosego cilja uporabljamo številne vzvode tako na stroškovni kot na prihodkovni strani.

Znamka Audi želi kot  vrhunski proizvajalec na srednji rok doseči marže med 9 in 11 odstotki.

 

Čeprav naša električna flota še ne dosega enake donosnosti kot klasični modeli z notranjim zgorevanjem, še vedno znatno prispeva k celotnemu dobičku. Hkrati pa prispeva k doseganju naših ciljev razogljičenja v celotni skupini Volkswagen.

Zmogljivostni segment

 

Ali so možni tudi zelo zmogljivi modeli PHEV, ki so zasnovani za maksimalno športnost?

 

Audi se dosledno osredotoča na električno mobilnost in to velja tudi za visokozmogljivi segment. Audi tako izkorišča dodaten tržni potencial. V tem segmentu električni pogonski sklopi ponujajo nove dimenzije športne vozne izkušnje.

Modela Audi RS 6 in RS 7 sta že danes na voljo kot t.i. lahka hibrida, Q5 TFSI e pa kot priključni hibrid. Tako so visoko zmogljivi športni avtomobili že delno elektrificirani.

Prednosti pogonskega sistema priključnih hibridov v prihodnjih generacijah modelov RS bodo očitne: električna vožnja brez izpustov, izboljšana učinkovitost in zmanjšana poraba goriva ter še večja zmogljivost zahvaljujoč električnemu motorju, ki poskrbi za večji pospešek.

To bo našim strankam v prihodnosti zagotovilo novo vozno izkušnjo, kombinacijo čustvenega, visoko zmogljivega motorja z notranjim zgorevanjem s hibridnim pogonom, ki omogoča lokalno vožnjo na električni pogon.

“Quote”

Video title

Audijeva pot v električno dobo
Audijeva pot v električno dobo

Zmagovalna četverica – Audijeva pot v električno dobo

Pri prehodu na električno mobilnost je trenutno največji izziv izboljšati donosnost električnih avtomobilov. Audijeva strategija je razvoj vozil osredotočiti na štiri tehnološke platforme. Tako se lahko v celotni v celotni skupini Volkswagen izkoristijo sinergije pri razvoju, nabavi in proizvodnji.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik