S projektom MaterialLoop staro spreminjamo v novo

S projektom MaterialLoop preizkušamo možnost ponovne uporabe recikliranih materialov iz odsluženih vozil za proizvodnjo novih vozil. Cilj: učinkovito krožno gospodarstvo brez izgube kakovosti.

21.04.2023 Avtor: Nadia Riaz-Ahmed  Fotografije: Arhiv Audi

Krožno gospodarstvo je ena najbolj aktualnih tem današnjega časa. Vse bolj bo nadomeščalo tradicionalni linearni gospodarski model, ki temelji na velikih količinah lahko dostopnih surovin in poceni energiji. Pri znamki Audi želimo še naprej spodbujati koncept krožnega gospodarstva, da bi čim dlje ohranili vrednost izdelkov in materialov.

Odgovorno ravnanje se začne z dolgo življenjsko dobo in možnostjo popravila vozil, šele v zadnjem koraku pa je na vrsti najboljša možna rešitev recikliranja. Ko se življenjska doba vozila izteče, je treba uporabljene surovine v največji možni meri vrniti nazaj v proizvodni proces. Za zdaj se za proizvodnjo novih vozil uporablja le majhen delež materialov iz odsluženih vozil. Jeklo na primer po postopku recikliranja odsluženih vozil običajno konča kot konstrukcijsko jeklo.

Pri znamki Audi želimo to spremeniti in v prihodnosti sekundarne materiale, pridobljene iz starih vozil, ponovno vključiti v avtomobilsko proizvodnjo. Pri tem se želimo kar najbolj izogniti manjvrednostnemu recikliranju (ang. downcycling), tj. izgubi kakovosti materialov v postopku recikliranja.

Video title

“quote”

“quote”

Odpadna kovina, razrezana na manjše kose.
V projektu MaterialLoop so sodelujoča partnerska podjetja razrezala karoserije vozil in ostanke razvrstila v različne skupine surovin, kot so jeklo, aluminij in plastika.

 

Oktobra 2022 smo v sodelovanju s 15 industrijskimi partnerji in raziskovalnimi organizacijami zagnali projekt MaterialLoop, v okviru katerega bomo do konca aprila 2023 idejo temeljito preizkusili na 100 vozilih. Projekt se osredotoča na materiale za recikliranje, ki imajo še nadaljnji potencial, razvoj novih tehničnih postopkov in metode recikliranja, ki so že danes ekonomsko in ekološko izvedljive. Njegov cilj pa je v avtomobilski industriji v prihodnosti v krožno zanko zapreti čim več materialov, kot so jeklo, aluminij, plastika ali steklo, in surovinam omogočiti “drugo življenje”. Čeprav pilotni projekt še ni zaključen, so udeleženci že začeli vračati materiale v avtomobilsko proizvodnjo. Veliko jekla, recikliranega v okviru projekta MaterialLoop, se lahko uporabi za proizvodnjo novih modelov. Velik delež tega jekla bomo uporabili za izdelavo do 15.000 notranjih delov vrat za serijo Audi A4.

 

 

Na področju recikliranja plastike in stekla smo naredili še korak dlje, saj je osnovni pristop postal oprijemljiv za stranke. Stekleni granulat, pridobljen iz poškodovanih avtomobilskih stekel, ki jih ni več mogoče popraviti, se pretopi in preoblikuje v plosko steklo ter se že uporablja pri izdelavi novih avtomobilskih stekel za model Audi Q4 e-tron. Mešani avtomobilski plastični odpadki pa se že uporabljajo pri izdelavi zaponk varnostnih pasov v novem modelu Audi Q8 e-tron. Pri vseh primerih recikliranja je ključno, da sekundarni materiali zadostujejo visokim standardom kakovosti.

Znanje, pridobljeno v okviru projekta MaterialLoop, bo pomagalo pri vzpostavitvi krožnih zank surovin v avtomobilski industriji povsod, kjer je to tehnično izvedljivo ter ekonomsko in ekološko smiselno. Projekt je del Audijeve strategije krožnega gospodarstva in prinaša dragocene ugotovitve za njeno izvajanje v praksi.

small text

heading

text

button

Plastična zrnca na tekočem traku.
Recikliranje plastike: Plastični deli, ki jih ni več mogoče popraviti, se zdrobijo. Pridobljena plastična zrnca se uporabijo za izdelavo ohišij zaponk varnostnih pasov za model Audi Q8 e-tron.

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Nova okna iz recikliranega avtomobilskega stekla
Nova okna iz recikliranega avtomobilskega stekla

Nova okna iz recikliranega avtomobilskega stekla

Znamka Audi je s partnerskimi podjetji zagnala pilotni projekt, v katerem bodo z edinstvenim postopkom recikliranja poškodovana avtomobilska stekla lahko ponovno uporabili v serijski proizvodnji avtomobilov.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik