Vsak prispevek šteje

Trajnostno poslovanje je eden največjih izzivov našega časa. Če hočemo stvari spremeniti na bolje, šteje čisto vsak prispevek. Pri Audiju želimo trajnostno mobilnost zagotoviti našim kupcem, hkrati pa tudi sami postati trajnostni na vseh področjih našega poslovanja.

31.01.2020 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Terenec Audi na parkirišču pred moderno stavbo

Trajnost na prvem mestu

Audi ima jasen cilj: do leta 2050 želimo postati ogljično nevtralno podjetje. Od oskrbe s surovinami in proizvodnje do celotnega življenjskega cikla naših avtomobilov. Iskra je prižgala plamen odločnosti, s katero smo se lotili sprememb. Z odgovornim ravnanjem z viri, ogljično nevtralnimi tovarnami, razvojem varčne e-mobilnosti in vrsto drugih ukrepov skrbimo, da je trajnost pri Audiju vedno na prvem mestu.

 

#KrožnoGospodarstvo / Trajnostno delovanje

Kako Audi varuje vire surovin

Skupaj z našimi dobavitelji že nekaj časa skrbimo za zmanjšanje izpustov CO2 na samem začetku dobavne verige. Veliko potenciala je pri proizvodnji jekla, aluminija in baterij. Kot člani Global Battery Alliance (Svetovno združenje proizvajalcev baterij) iščemo načine za učinkovitejšo ponovno uporabo litijevih baterij. Zelo pozorni smo pri recikliranju. Od leta 2017 smo v tovarni v Neckarsulmu preizkušali ponovno predelavo ostankov aluminijevih plošč, s čimer smo precej zmanjšali količino izpustov, zdaj pa ta projekt počasi uvajamo tudi v preostale proizvodne obrate.

Audi terenec na obali jezera med sončnim vzhodom, v ozadju ženska, ki gleda na jezero

 #MisijaNičla / Proizvodnja

Kako Audi razvija ogljično nevtralno proizvodnjo

Vse Audijeve tovarne naj bi bile do leta 2025 ogljično popolnoma nevtralne. To nam je že uspelo v Bruslju, kjer je od leta 2012 vsa električna energija zelena, obrat pa ogrevamo z bioplinom. Na streho naše tovarne avtomobilskih motorjev v Györju na Madžarskem (ki je tudi največja na svetu) bomo v letu 2020 namestili največji fotovoltaični sistem v Evropi in s tem prihranili ogromno energije v proizvodnem procesu. Z ukrepi, kot sta prečiščevanje odpadnih voda in recikliranje odpadkov, pa tudi vsi ostali Audijevi obrati postopoma postajajo okolju prijazni.

 

#Emobilnost

Kaj bo Audi pripeljal na cesto

V naslednjih nekaj letih bomo razširili ponudbo električnih in hibridnih vozil v avtomobilskem razredu premium. Osnovo za našo električno linijo smo uspešno postavili leta 2018 s prvimi avtomobili linije e-tron. Drugo vozilo iz te serije, Audi e-tron Sportback, smo predstavili 20. novembra 2019 na avtomobilskem sejmu v Los Angelesu. Športni model Audi e-tron GT pa bo s proizvodne linije v tovarni Neckarsulm zapeljal konec leta 2020.

 

#Razdalja / Sistemi polnjenja

Kako Audi širi svojo mrežo polnilnic

S sodelovanjem v mreži hitrih polnilnic IONITY smo pri Audiju uporabnikom olajšali vsakdanjo rabo električnih vozil. IONITY bo leta 2020 zagotavljal ultra-hitro polnjenje s 400 polnilnicami v 25 državah, med katerimi je tudi že Slovenija. Vozniki e-tronov bodo tako imeli dostop do kar 80 % vseh polnilnic v Evropi. Da bi uporabnikom zagotovili kar se da čisto energijo, se povezujemo tudi z različnimi javnimi in zasebnimi ponudniki elektrike. Z ekološko tarifo Volkswagen Naturstrom našim kupcem v Nemčiji že sedaj omogočamo domače polnjenje z elektriko iz stoodstotno obnovljivih virov.

Video title

Naš cilj: 30% zmanjšanje CO2 odtisa do leta 2025*

*v primerjavi z letom 2015 in v celotnem življenjskem ciklu naših izdelkov

#Ljudje / Podjetje

Kako Audi posluje trajnostno

Do leta 2025 bomo na vsa področja našega poslovanja uvedli program Together4Integrity (Skupaj za enotnost), v katerem združujemo korporativno kulturo, skladnost in enotnost. Del prehoda na trajnostno poslovanje je tudi poslanstvo 'vedno ekipa'. Za izobraževanje delovne sile na področjih električne mobilnosti in digitalizacije bomo namenili kar 80 milijonov evrov letno, kar je tretjino več kot v preteklosti. Z Audi Akademijo bi radi zaposlene pripravili na prihodnost in spodbudili ustvarjalnost naših mladih talentov.

 

 #Simbioza / Posel

Kako Audi trajno posluje z uspehom

Trajnost ni osrednjega pomena le za Audi, tudi naši kupci so nanjo zelo pozorni. Zato bomo v prihodnje na vseh področjih zagotavljali ogljično nevtralno mobilnost visokega kakovostnega razreda. Naš uspeh bo odvisen od celostnega trajnostnega poslovanja, zato bomo ohranjali ravnovesje med ekologijo in ekonomijo. Audi je z visokimi etičnimi, ekološkimi in družbenimi standardi že naredil prvi korak v vznemirljivo naelektreno prihodnost.

small text

heading

text

button

“quote”

2020-01_audi_sustainable_09-1

 

small text

heading

text

button

The journey is the reward

 

 

small text

heading

text

button

“It’ll take a while for the drones to arrive in great numbers – maybe by 2030.”

Massimo Martinotti, head of mobility solutions, Italdesign

So, let’s assume that the technology can be developed to make the flying taxi operate safely, all legislative issues can be successfully resolved, and the public is happy not only to travel in such a vehicle but also to live in a city with them flying overhead. How might it all work in practice, and by when might it happen? ‘It’ll take a while for the drones to arrive in great numbers – maybe by 2030,’ explains Massimo. ‘We estimate that there could be 200,000 to 300,000 of them in operation all over the world by then, and several thousand could be deployed in a city like London. We envisage that, to start with, they’d operate in strict air corridors only, perhaps flying from the airport and landing on a tower downtown. But, in the long term, it may be possible to open up the sky and give them more freedom.’


While the current model is being designed to have a short, cross-city range, Massimo surmises that, as technology advances, it may even be possible for longer journeys to be undertaken. Massimo however is convinced the flying taxi will become a reality and is clearly very much looking forward to taking a flight in it. ‘After all,’ he adds with a smile, ‘humankind has always had the dream of taking to the sky, right back to the time of Leonardo da Vinci and his flying machines.’

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

small text

heading

text

button

Audi e-tron srebrne barve v razstavnem salonu
Robotska proizvodnja Audi, ki je okolju prijazna

Trajnost v dobavni verigi je izziv in hkrati priložnost
Trajnost v dobavni verigi je izziv in hkrati priložnost

Trajnost v dobavni verigi je izziv in hkrati priložnost

Visoke okoljske in družbene standarde želimo zagotavljati tudi v naših dobavni verigi, zato skrbno izbiramo partnerska podjetja in budno spremljamo njihove proizvodne procese.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik