Zakaj so deskarji po srcu futuristi

Stephanie Gilmore je sedemkratna svetovna prvakinja v deskanju na valovih. Verjame, da te stremljenje k popolnosti lahko osreči. Več o tem nam je zaupala v pogovoru.

13.07.2021 Avtor: Nadine Kaminski  Fotografije: Arhiv Audi

Stephanie Gilmore

 

Kdaj ste prvič pomislili, da bi postali profesionalna deskarka?

Stara sem bila okrog 12 let. Ko sem prvič poskusila, sem se v deskanje povsem zatreskala, čeprav sem bila še premlada, da bi zares razumela, kaj se dogaja. Ko prvič začutiš sol na koži, ko začutiš navdušenje, zahtevnost morja, takrat spoznaš, da je to več kot šport – to je način življenja. Tekmovati sem začela, ko sem bila stara 13, in precej hitro sem osvojila svojo prvo lovoriko. Mislila sem si: to je najboljši občutek vseh časov! V celoti se želim predati temu načinu življenja. Postati hočem najboljša na svetu in nadaljevati od tam.

 

Ste imeli takrat kaj ženskih vzornic, po katerih ste se lahko zgledovali?

Zagotovo je bilo nekaj žensk, ki so bile kot profesionalne deskarke zelo uspešne. In čeprav tekmovalnemu svetu takrat nisem posvečala preveč pozornosti, sem zaradi marketinga okrog njih preprosto hotela deskati. Hotela sem biti del dekliške tolpe – ne samo ležati na soncu in gledati fante, temveč iti sama na vodo in početi stvar po svoje.

 

Čigav slog občudujete?

Lisa Anderson je bila od nekdaj moja vzornica, saj je tekmovalnost vedno prepletla s čudovitim slogom. Mimogrede, za nekatere najboljše moške deskarje na svetu bi rekla, da deskajo s kančkom ženstvenosti. Gibajo se s takšno eleganco, ženstvenim dotikom. To jih loči od drugih, bolj agresivnih moških deskarjev. Ženskam zato ni treba prav nič skrivati svojega deskarskega sloga – nasprotno.

Video title

“quote”

Stephanie Gilmore

33-letna Avstralka je osvojila največ naslovov svetovne prvakinje med deskarkami.

Stephanie Gilmore

Navdihujoč način življenja: večina deskarjev je v popolni harmoniji z naravo, pravi Gilmore.

“quote”

Osvojili ste že sedem naslovov svetovne prvakinje. Kako ostanete ambiciozni po tolikšnih uspehih?

Osvojila bi lahko še 20 takšnih naslovov, pa se še vedno ne bi počutila, češ, zdaj sem pa gospodarica oceanov, hvala in na svidenje. Tam zunaj me čaka še veliko izzivov! In še toliko drugih neverjetnih deskark je, ki se lotevajo gromozanskih valov ali izvajajo nore zračne manevre. Morda so malo manj uspešne kot jaz na splošno, toda v določenih pogledih so močnejše od mene, zato se vedno počutim izzvano. Veliko pa je tudi odličnih moških deskarjev, ki jih občudujem in mi dajejo nove ideje. Kar naprej se učiš in iščeš navdih pri drugih ljudeh in novih izkušnjah. Večina deskarjev pravi, da se vsak dan vračaš zato, ker ne veš, kaj se bo zgodilo naslednjič, ko greš na desko. To je pri tem tako super.

 

Kako je videti popoln val?

Smešna reč: v bazenih so s tehnologijo za ustvarjanje valov ustvarili bolj ali manj popoln val in postal je že skoraj dolgočasen. Ko si na morju, je po mojem mnenju najbolj navdušujoča stvar pričakovanje. Na poti proti morju prečkaš sipino. Kaj boš videl? Valovi so dobri, toda ko veslaš proti njim, enega zamudiš. Bo naslednji prav tako lep? Toliko pričakovanja, toliko navdušenja! Ne gre za to, da najdeš popolnost – gre za to, da jo iščeš.

"
Kar naprej se učiš in iščeš navdih pri drugih ljudeh in novih izkušnjah.
"

small text

heading

text

button

HubSpot Video

 

 

Ste zagovornica zdravja oceanov. Nam lahko poveste več?

Zdi se mi, da je dolžnost nas deskarjev, da pomagamo pri ozaveščanju drugih. Škodo doživimo bolj neposredno kot ljudje, ki niso povezani z oceani, ali vsaj mislijo, da niso. Tam zunaj vidimo ogromno smeti. Ljudi bi radi prepričali, da tudi če niso blizu oceana, njihove vsakdanje odločitve vplivajo nanj. Ne glede na to, kje brezskrbno odvržete plastiko, obstaja velika verjetnost, da bo na neki točki končala v oceanu.

Kaj za vas predstavlja trajnostni način življenja? Imate kakšen nasvet za naše bralce?

Vsi bi morali trošiti bolj ozaveščeno in kupovati kakovostne izdelke z dolgo življenjsko dobo, ki jih lahko recikliramo ali ponovno uporabimo. Če nečesa več ne potrebujete, dajte naprej. Kupujte od podjetij, ki jim je mar za trajnost, ki v svoji embalaži uporabljajo reciklirane materiale ali se trudijo, da bi bili njihovi izdelki bolj trajnostni. Pozorni bodite na to, kar kupujete in uporabljate. Na primer, zadnje čase se razgledujem po svoji kopalnici. Šampon, balzami, sredstva za čiščenje obraza ... vse v plastenkah. Pomislila sem: to pa ni v redu. Zato sem za svojo osebno uporabo našla izvrstna majhna podjetja, ki proizvajajo šampone in balzame v milnih kosih, zavitih v malo papirja. Ko jih porabiš, za njimi ne ostane skoraj nič.

Kaj drugega nas poleg skrbi za okolje še lahko naučijo deskarji?

Mislim, da so deskarji po načinu življenja skoraj futuristi. Počnejo nekaj, zaradi česar se počutijo zares žive, kar jih osrečuje, pomlajuje in povezuje s planetom na način, ki bi bil zdrav za celotno družbo. Poleg tega so deskarji na stalni misiji, da odkrivajo nove stvari, da se spopadajo z novimi izzivi, da so na sledi dogodivščin ... To so hvalevredne lastnosti. In podati se na neskončno iskanje te zagotovo lahko zelo osreči.

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Stephanie Gilmore

Stephanie Gilmore smo srečali v meki deskarske kulture Byron Bayju. Seveda živi nedaleč stran.

Stephanie Gilmore

Z njo smo se pogovarjali na snemanju Audijeve video serije "Zgodba o napredku" (video posnetek si lahko ogledate zgoraj).

Audi Q4 e-tron
Audi Q4 e-tron

Popolnost je lahko zabavna

Popolnoma električen, dinamičen, inovativen in odgovoren do okolja: spoznajte Audi Q4 e-tron

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik