40 let podjetja Audi Sport

Družba Audi Sport GmbH, naslednica družbe quattro GmbH, je 10. oktobra letos praznovala 40 let svojega nastanka. Pomembni jubilej je bil v središču pozornosti vse poletje, vrhunec praznovanj ob 40. letnici pa se je odvil 14. oktobra z ekskluzivnim dogodkom v Audi Forumu v Neckarsulmu.

19.10.2023 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Različni visokozmogljivi modeli Audi Sport.

Različni visokozmogljivi modeli Audi Sport.

 

Podjetje quattro GmbH je nastalo leta 1983, leta 2016 pa je bilo preimenovano v Audi Sport GmbH. Stoodstotna hčerinska družba podjetja Audi danes močneje kot kadarkoli prej daje pečat športni in ekskluzivni podobi prestižne znamke s štirimi krogi. "Ponosni smo na našo 40-letno preteklost, v prihodnosti pa želimo biti še močnejši. Zato bomo našo modelsko paleto in druge storitve načrtno razvijali skupaj z družbo Audi. Prodajni rekordi zadnjih let jasno kažejo naše ambicije," je ob jubileju dejal Rolf Michl, direktor družbe Audi Sport.

 

Neposreden stik s kupci in navdušenci

Vrhunec praznovanja je bil ekskluzivni dogodek v Audi Forumu v Neckarsulmu. Družbi Audi Sport in Audi sta se odkrito in osebno predstavili na lokaciji tovarne v Neckarsulmu, kjer so obiskovalci dobili izčrpen vpogled v razvoj visokozmogljivih modelov. Izkušeni člani družine Audi Sport so delili svoje izkušnje z obiskovalci, ki so imeli priložnost spoznati tudi proizvodnjo vozil na lokaciji Böllinger Höfe, ki spada k tovarni v Neckarsulmu. Tam Audi Sport s kombinacijo inovativne visoke tehnologije in priznane rokodelske umetnosti izdeluje prvi izključno električni model RS, Audi RS e-tron GT, in visokozmogljivi športni Audi R8.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi vrsto zgodovinskih in sedanjih modelov iz bogate ponudbe Audi Sport. Zanimiva posebnost je leta 2022 predstavljeni prototip Audi S1 e-tron quattro Hoonitron s štirikolesnim pogonom. Izključno električni unikat je nova interpretacija izvornega modela quattro iz zgodnjih 80. let prejšnjega stoletja. Svoje zgodbe in izkušnje z dirkanjem pa sta na odru delila voznika ekipe Audi Sport Rinaldo "Dindo" Capello in Luca Engstler.

Edinstvene vtise in ozadje je mogoče doživeti tudi na razstavi "40 let družbe Audi Sport GmbH – ko se združita navdušenje in zmogljivost", ki poteka že od sredine junija.

Video title

“quote”

Obrat za montažo vozila Audi e-tron GT Böllinger Höfe.

Obrat za montažo vozila Audi e-tron GT Böllinger Höfe.

Jubilejna razstava

Jubilejna razstava "40 let družbe Audi Sport GmbH – ko se združita navdušenje in zmogljivost" v Audi Forumu v Neckarsulmu.

Rolf Michl, direktor družbe Audi Sport.

Direktor družbe Audi Sport Rolf Michl.

Utrinek z jubilejne razstave

Utrinek z jubilejne razstave "40 let Audi Sport GmbH – ko se združita navdušenje in zmogljivost".

“quote”

Raznoliki nastopi pred širšo javnostjo

Dogodki v počastitev 40. obletnice Audi Sport GmbH so se začeli že maja. Na 24-urni dirki na Nürburgringu so štirje Audiji R8 LMS z legendarnimi designi pritegnili poglede 235.000 navdušencev. Izrazite podobe dirkalnikov GT3 so osvežile spomine na zgodovinske nastope znamke Audi na dirkalnih stezah in rally tekmovanjih. Razstava nekdanjih in sedanjih modelov RS, vključno z Audijem S1 e-tron quattro Hoonitron, je med občinstvom ustvarila naelektreno vzdušje.

Šest tednov po nastopu na Nürburgringu je Audi na 24-urni preizkušnji v Spaju z novimi designi karoserije nadaljeval s predstavitvijo oblikovalske tematike "Preteklost – sedanjost – prihodnost". Model R8 LMS je bil v Belgiji v središču pozornosti tudi s športnega vidika: Audi je na največjem svetovnem tekmovanju GT3 na dirkališču za veliko nagrado v Spaju z bogato tradicijo osvojil prestižni pokal "Coupe du Roi" za najboljšega proizvajalca dirke. Na družinskem dnevu, ki je potekal 8. julija na lokaciji Böllinger Höfe, je več deset tisoč obiskovalcev doživelo družbo Audi Sport kot izrazito dinamičen sestavni del znamke s štirimi krogi, na primer med vožnjo v dirkalniku Audi R8 LMS in v prototipu za Rally Dakar Audi RS Q e-tron.

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button
1982: Audi osvoji naslov najboljšega proizvajalca na svetovnem prvenstvu v rallyju.

1982: Audi osvoji naslov najboljšega proizvajalca na svetovnem prvenstvu v rallyju.

Audi S1 e-tron quattro Hoonitron.

Audi S1 e-tron quattro Hoonitron.

Audi RS Q e-tron (ekipa Audi Sport, voznika Mattias Ekström in Emil Bergkvist).

Audi RS Q e-tron (ekipa Audi Sport, voznika Mattias Ekström in Emil Bergkvist).

40 let, 40 številk, 40 slik: zanimiva dejstva in zgodbe o Audijevi tehnologiji quattro.

40 let, 40 številk, 40 slik: zanimiva dejstva in zgodbe o Audijevi tehnologiji quattro.

Prodajni rekordi z modelsko strategijo, usmerjeno v prihodnost

Audi RS e-tron GT ice race edition, predstavljen septembra 2023, trenutno predstavlja ustvarjalni vrhunec modelske ponudbe. Na 99 primerkov omejena posebna serija prvega popolnoma električnega modela RS uteleša nov inovativni izraz individualiziranega designa. Modelska serija RS e-tron GT skupaj s 15 drugimi visokozmogljivimi modeli sestavlja širok nabor ponudbe in je rezultat doslej največje modelske ofenzive družbe Audi Sport, ki se je začela leta 2019.

Prodajni uspehi preteklih let potrjujejo strategijo družbe Audi Sport. Po letu 2021 je podjetje leta 2022 znova doseglo prodajni rekord s 45.515 prodanimi vozili, kar predstavlja 15,6-odstotno povečanje prodaje v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta.

Poleg razvoja in proizvodnje visokozmogljivih modelov je družba Audi Sport aktivna še na treh poslovnih področjih – na področju individualizacije vozil (Audi exclusive, oprema Audi Sport), na področju dodatkov Audi collection (visokokakovostne modne kolekcije, trgovine Audi) in na področju motošporta (tovarniške in zasebne tekmovalne ekipe).

Od začetkov podjetja kot quattro GmbH, pionirskih serij, kot je Audi RS 6 Avant, in posebnosti, kot je Audi cabriolet za otroke, do visoko prilagodljivega proizvodnega obrata Böllinger Höfe in danes največje modelske palete v zgodovini Audijeve hčerinske družbe – vse to in še več vidikov in mejnikov je predstavljenih v zbirki "40 dejstev o 40 letih družbe Audi Sport GmbH" (v angleškem jeziku).

Audi R8 Coupé V10 GT RWD v tango rdeči barvi in Audi R8 Coupé, 1. generacija.

Audi R8 Coupé V10 GT RWD v tango rdeči barvi in Audi R8 Coupé, 1. generacija.

Audi RS e-tron GT ice race edition.

Audi RS e-tron GT ice race edition.

Detajl na modelu Audi RS 6 Avant performance.

Detajl na modelu Audi RS 6 Avant performance.

Modela Audi S6 plus in Audi RS e-tron GT.

Modela Audi S6 plus in Audi RS e-tron GT.

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

1920x1080-desktop-40-jahre-audi-sport-23823B01-Oct-17-2023-10-20-52-1697-AM
1920x1080-desktop-40-jahre-audi-sport-23823B01-4

Napredek v znamenju romba

Podjetje Audi Sport GmbH letos praznuje 40 let. Pionirski duh podjetja Audi Sport je botroval številnim dosežkom v motošportu, danes pa športni DNK znamke Audi prenaša v električno prihodnost – tako na cesti kot na dirkališču.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik