Projekti za zaščito biotske raznovrstnosti

Poleg razogljičenja, učinkovite rabe virov in vode znamka Audi z okoljskim programom Mission:Zero velik pomen daje tudi zaščiti biotske raznovrstnosti. Kot članica pobude 'Biodiversity in Good Company' se je znamka s štirimi krogi tudi v letu 2023 posvečala ohranjanju biodiverzitete na vseh svojih lokacijah; od cvetočih travnikov in kolonij divjih čebel do projektov pogozdovanja.

28.02.2024 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Izguba biotske raznovrstnosti je poleg podnebnih sprememb eden najresnejših izzivov 21. stoletja. Organizacija združenih narodov je obdobje med letoma 2021 in 2030 razglasila za desetletje obnove ekosistemov. Znamka Audi se kot del avtomobilske industrije zaveda svoje odgovornosti za zaščito biotske raznovrstnosti in podpira cilje Združenih narodov na tem področju. To potrjuje tudi kot podpisnica deklaracije pobude 'Biodiversity in Good Company'.

 

Audi Kitajska: biotska raznovrstnost v mestih

V okviru pobude 'Audi China Biodiverse City Initiative' je podjetje Audi Kitajska predstavilo nov ukrep za spodbujanje biotske raznovrstnosti v mestih, vodnik za opazovanje ptic z naslovom 'Beijing Biodiverse City Birdwatching Guidebook'.

Vodnik, narejen tako za izkušene opazovalce ptic kot začetnike, je tudi poziv prebivalcem Pekinga, naj več časa preživijo v naravi in živijo na okolju prijaznejši način. Skupaj sta ga pripravila Audi Kitajska in okoljska organizacija 'Friends of Nature', v njem pa je predstavljenih 15 pekinških parkov in štiri primestne poti. Publikacija je več kot le seznam, saj ponuja vpogled v naravne ekosisteme, poti za opazovanje ptic in najpogostejše vrste ptic na izbranih območjih.

Daljnogled z logotipom znamke Audi in vodnik za opazovanje ptic na mizi.

Audi Kitajska in okoljska organizacija 'Friends of Nature'sta skupaj izdala vodnik za opazovanje ptic, v katerem je predstavljenih 15 pekinških mestnih parkov in štiri primestne poti.


Ingolstadt: biotopi in cvetlični travniki

Nekaj kilometrov od tovarne v Ingolstadtu na 1,24 hektarja velikem zemljišču nastaja nov življenjski prostor za ogrožene živalske in rastlinske vrste: Audi AzuBioTop. Idejo za projekt so dali Audijevi pripravniki. Od oktobra 2022 mladi zaposleni postopoma ustvarjajo travnike s sadnimi drevesi in cvetlicami ter nadomestni habitat za martinčke.

Zgledu so sledili tudi drugi zaposleni in v okviru skupinske delavnice na 500 kvadratnih metrih območja tovarne posadili 5.000 divjih trajnic, značilnih za to regijo.

Na lokaciji tovarne v Ingolstadtu se primerna zemljišča postopoma spreminjajo v travnike z divjimi cvetlicami, da bi zagotovili življenjski prostor za rastlinstvo in živalstvo. Sčasoma bo v okviru projekta približno 20.000 kvadratnih metrov zemljišča preurejenih v travniške habitate.

Da bi zaposlene in obiskovalce seznanila s številnimi projekti, ki jih izvaja na področju biotske raznovrstnosti, je znamka Audi na lokaciji v Ingolstadtu ustvarila tudi stopničasti biotop. Park omogoča gibanje vrst prek mreže posameznih biotopov, kot so drevesa, neobdelani pašniki in mokrišča, v pripravi pa je še več takšnih stopničk.

Video title

“quote”

“quote”

Audijevi zaposleni pri urejanju zemljišča na lokaciji Ingolstadt

Skupna prizadevanja za večjo biotsko raznovrstnost: Audijevi zaposleni so zavezani k varstvu okolja.


Neckarsulm: kupi kamenja kot habitat za dvoživke

Na lokaciji v Neckarsulmu Audi uporablja preprost, a učinkovit pristop za spodbujanje biotske raznovrstnosti. Življenjski prostor in vir hrane različnim organizmom nudijo zloženi kupi kamenja in razsekanega lesa vzdolž tovarniške ograje.

Poleg tega so posadili več kot 30 dreves avtohtonih drevesnih vrst in v sodelovanju z mestom Heilbronn obnovili ribnik za drstenje dvoživk na lokaciji Böllinger Höfe. Ribnik so zapečatili, da se ne bi izsušil, kar se je v preteklosti pogosto dogajalo. Ta prostor zdaj služi kot habitat in drstišče za krastače in pupke; dvoživke, ki živijo tako v vodi kot na kopnem. Pripravniki iz Neckarsulma so na lokaciji Böllinger Höfe pomagali ustvariti tudi habitat za martinčke.

 

Neuburg: dom za ogrožene divje čebele

Na lokaciji znamke Audi v Neuburgu trenutno razvijajo pogonsko enoto za projekt Formule 1. Na tej lokaciji je sedež centra Audi Driving Experience, Audijevega oddelka za tehnični razvoj in drugih oddelkov, svoje zatočišče pa so v Neuburgu našle tudi divje čebele.

Od začetka delovanja tovarne se je območje nenehno razvijalo v habitat, kjer lahko divje čebele nabirajo hrano in si ustvarijo gnezda. Nedavna študija je razkrila, da se je v zadnjih letih na tem območju naselilo kar 94 vrst divjih čebel, od katerih jih je na Bavarskem 22 zelo redkih, ogroženih ali jim grozi izumrtje.

small text

heading

text

button

Čebele na cvetličnem travniku na lokaciji Neuburg.

Po zaslugi izboljšanega habitata se je na območju tovarne v Neuburgu naselilo kar 94 vrst divjih čebel.


Győr: zaščita sokola plenilca

V Györu je Audi v letu 2023 posebno pozornost posvetil preoblikovanju upravljanja zelenih površin. Z novim načrtom košnje so povečali število redko pokošenih in nepokošenih površin. Ta strategija tamkajšnjim rastlinam omogoča boljše pogoje za ustvarjanje in širjenje semen, kar bo dolgoročno preobrazilo sedaj homogene zelene površine v cvetoče travnike. Poleg tega so Audijevi zaposleni zasadili 100 kvadratnih metrov velik zeliščni vrt, z več kot 500 avtohtonih ali območju prilagojenih vrst zdravilnih rastlin, začimb in dišavnic.

Za zaščito sokola plenilca, ki je na Madžarskem kritično ogrožen, so zaposleni v tovarni iz odpadnega materiala izdelali gnezdilnice, ki so jih podarili organizaciji za varstvo narave. Pomagali so tudi pri obnovi informacijskih tabel in poškodovanih klopi na naravoslovni učni poti, ki vodi skozi zaščiteni hrastov gozd v bližini lokacije.

 

San José Chiapa: pogozdovanje in avtohtono živalstvo

Tovarna Audi Mehika je v sodelovanju z mestom Nopalucan v mehiški zvezni državi Puebla začela z ambicioznim projektom pogozdovanja. V gozdnatem območju Santa Cruz del Bosque, ki se nahaja v bližini sedeža znamke Audi v San José Chiapi, bodo na 39 hektarjih zemljišča postopoma posadili 42.900 dreves. Gozd v kraju Santa Cruz del Bosque je utrpel veliko škodo zaradi napada lubadarjev. Gozdni ekosistem je ključen za ohranjanje biotske raznovrstnosti v regiji. Pomaga ohranjati ekološko ravnovesje in prispeva h kakovosti zraka, hkrati pa tamkajšnjim prebivalcem nudi prostor za rekreacijo in prostočasne dejavnosti.

Audijeva tovarna v mestu San José Chiapa prav tako izvaja ukrepe za ohranjanje lokalnega živalstva. V prvem koraku so v sodelovanju z univerzo Veracruzana izvedli analizo živalstva na območju tovarne in v njeni okolici, z namenom, da bi ugotovili raznolikost že prisotnih vrst in opredelili ukrepe za njihovo zaščito.

small text

heading

text

button
Gnezdilnice za zaščito sokola plenilca na lokaciji Györ.

Pripravniki v Györu so izdelali gnezdilnice za zaščito sokola plenilca, ki je na Madžarskem močno ogrožen.

 

Bruselj: ozelenitev streh in boj proti invazivnim rastlinskim vrstam

Na Audijevi lokaciji v Belgiji so se posvetili naturalizaciji zunanjega območja in ozelenitvi streh v bližini vhoda v tovarno. Tako so ustvarili habitate za različne avtohtone rastlinske in živalske vrste, postavili pa so tudi zbiralnik deževnice, ki prispeva k izboljšanju mikroklime. Da bi preprečili širjenje invazivnih rastlinskih vrst, kot sta japonski dresnik in metuljnik, so zaposleni združili moči pri čiščenju zunanjih površin.

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Audi v Sloveniji: ohranjanje biotske raznovrstnosti v slovenskem morju

 

V duhu trajnostnega razvoja smo pri Audi Slovenija zasnovali projekt 'Uporabimo uporabljeno'

Projekt daje novo življenje oglasnim transparentom, uporabljenim na dogodkih FIS svetovnega pokala v alpskem smučanju. Odsluženi oglasni transparenti so preoblikovani v ekskluzivne potovalne torbe, izkupiček od njihove prodaje pa je namenjen Zavodu YouSea in njihovemu poslanstvu ohranjanja biotske raznovrstnosti v slovenskem morju.

S sredstvi od prodaje potovalnih torb Audi Slovenija podpira Zavod YouSea pri vzpostavitvi morske oaze v Piranskem zalivu. Ta bo delovala podobno kot naravni podvodni grebeni in nudila zatočišče morskim živalim in rastlinam. Projekt hkrati predstavlja priložnost za raziskovanje širših pozitivnih učinkov takšnih struktur na okolje, kot so možnosti za trajnostno pridelavo hrane, odvajanje ogljikovega dioksida iz morja in njihove čistilne sposobnosti.

Odkrijte več o projektu Uporabimo uporabljeno.

 

audi-reuse-vlivanje-16

Vlivanje betonskih blokov za morsko oazo. Foto: Anže Vrabl.

Biotska raznovrstnost
Biotska raznovrstnost

Biotska raznovrstnost: vsak prispevek šteje

Trajnost je odvisna od številnih majhnih, a pomembnih projektov. Mednje spada tudi naravni habitat za rastlinske in živalske vrste na Audijevi proizvodni lokaciji v Münchsmünstru.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik