Varovanje okolja: deluj zeleno in govori o tem

Kako sta povezana tehnologija in varstvo okolja? Pri znamki Audi zelo tesno. Michael Hügel, ki je pri podjetju Audi zaposlen že od leta 2007,  je pomagal ustanoviti Okoljsko fundacijo Audi. Njegov najpomembnejši projekt: spodbujanje skrbi za okolje, in to brez obtoževanja.

29.03.2023 Avtor: AUDI AG  Fotografije: Arhiv Audi

"Delam v pisarni, doma in na prostem," pove Michael Hügel, ki je rad obkrožen z naravo, naj bo to na akcijah sajenja dreves, ki jih organizira Okoljska fundacija Audi, ali celo v domači pisarni – strokovnjak za trajnostni razvoj namreč z družino živi v leseni hiši. "Ko smo gradili hišo, mi je bilo pomembno, da uporabimo obnovljive gradbene materiale," pove Hügel, ki mu varovanje okolja pomeni veliko več kot le služba od devetih do petih.

Michael Hügel se je podjetju Audi pridružil leta 2007, takrat kot del oddelka za upravljanje z okoljem. Korak k znamki štirih krogov je naredil zelo premišljeno. "Vedel sem, da se da v podjetju, kot je Audi, kaj spremeniti." Že med tedanjo službo se je loteval nenavadnih obstranskih projektov za varstvo okolja. "Dolgo preden je okoljska problematika prišla v ospredje, sva se s šefom že spraševala, kako bi lahko prevzeli odgovornost onkraj zakonov in predpisov. Želela sva družbi in okolju nekaj vrniti nazaj." Tako se je rodila Okoljska fundacija Audi.

Fundacija je bila ustanovljena leta 2009 kot neprofitno podjetje in hčerinsko podjetje v popolni lasti družbe Audi. "Zdelo se nam je pomembno, da pokažemo, da je varovanje okolja naša glavna prednostna naloga." S tem si je Audi prislužil vlogo pionirja, saj v tistem času še nobena druga avtomobilska družba ni imela lastne okoljske fundacije.

 

Michael Hügel

 

Narava in tehnologija v harmoniji

 

Okoljska fundacija Audi se je v začetku osredotočala na projekte, povezane z naravo, zaščito okolja in biotsko raznovrstnostjo, med njimi je bil na primer ustanovni projekt 'Hrastov gozd'. "Dreves seveda nismo sadili naključno, ampak smo se skupaj s Tehnično univerzo v Münchnu vprašali, kako bi lahko drevesa posadili tako, da bi dosegli največji možni zajem ogljika in hkrati ohranili visoko stopnjo biotske raznovrstnosti," se spominja Hügel. Z razširitvijo tega v prihodnost usmerjenega raziskovalnega pristopa med več držav je bilo do zdaj posajenih že več kot 100.000 hrastov, v bližini lokacij Bruselj, Győr, Sant’Agata Bolognese, Neckarsulm, Ingolstadt in San José Chiapa. Nekatera od dreves so opremljena s senzorji, ki pomagajo pri analizi razvoja dreves na daljavo, zato jim pravimo 'govoreča drevesa'.

Sčasoma je bilo vse več projektov, ki so varovanje okolja povezovali z DNK znamke Audi in miselnostjo 'Prednost je v tehniki' (Vorsprung durch Technik). Tako je na primer nastalo današnje področje ukrepanja z imenom Greenovation, ki spodbuja in uresničuje razvoj inovativnih tehnologij za zaščito okolja. Fundacija je pod vodstvom Hügla pomagala bavarskemu društvu za varovanje ptic pri nadaljnjem razvoju tehnologije Univerze v Marburgu, ki pomaga pri zaščiti velikega škurha, ptice, ki spada med najbolj ogrožene vrste. S tehnologijo, ki omogoča spremljanje gibanja ptic in izvajanje usmerjenih zaščitnih ukrepov, so bili v pilotnem projektu opremljeni mladiči škurha v dolini reke Altmühl.

 

Video title

“quote”

“quote”

"
Zdelo se nam je pomembno, da pokažemo, da je varovanje okolja naša glavna prednostna naloga.
"

Michael Hügel

small text

heading

text

button

V okviru ukrepov Greenovation Michael Hügel z ekipo trenutno podpira nemško-indijsko zagonsko podjetje Nunam, ki razvija načine za uporabo rabljenih baterijskih modulov iz testnih vozil Audi
e-tron kot sistemov za shranjevanje električne energije. Rabljene baterije se uporabljajo na primer za oskrbo trgovin na indijskem podeželju s svetlobo, kar trgovcem omogoča, da delajo tudi po tem, ko se zunaj stemni. Okoljska fundacija Audi projekta ne podpira le finančno, temveč tudi aktivno pomaga pri delu in povezovanju z ustreznimi partnerji. Med cilji fundacije je vedno tudi ozaveščanje o tem, da se tehnologija in varovanje okolja odlično dopolnjujeta.

Še en projekt, na katerega je Michael Hügel zelo ponosen, pa stoji na leseni knjižni polici v njegovi domači pisarni med okoljevarstvenimi priročniki. Ima 145 strani, izdelana je bila v skladu s pravili krožnega gospodarstva in jo je mogoče v celoti reciklirati: to je knjiga z naslovom Greenovation.

 

small text

heading

text

button
Projekt nadzora stanja sadovnjakov z droni.
Projekt nadzora stanja sadovnjakov z droni, da se lahko na podlagi podatkov pripravijo ciljni ukrepi za njihovo zdravje. Pri projektu sodeluje več partnerjev, med drugim geografi s Heidelburške univerze.
Drugo življenje baterij iz vozil Audi e-tron v indijskih rikšah.
Nemško-indijsko zagonsko podjetje Nunam razvija električne rikše, ki jih poganjajo rabljene baterije iz testnih vozil Audi e-tron.
Solarna razsvetljava v odročnih amazonskih vaseh.
Solarna razsvetljava v odročnih amazonskih vaseh.
Čiščenje rek.
Okoljska fundacija Audi, kozmetična znamka BABOR, fundacija Ferry Porsche in zagonsko podjetje Everwave sodelujejo pri čiščenju rek.
Plavajoči otoki iz reciklirane plastike v rotterdamskem pristanišču.
Plavajoči otoki iz reciklirane plastike v rotterdamskem pristanišču ozaveščajo o razsežnosti in posledicah nepremišljeno zavržene plastike.
Muzej na prostem o življenju v čebeljem panju.
Muzej na prostem o življenju v čebeljem panju v sodelovanju z Markusom Wasmeierjem prispeva k boljšemu razumevanju pomena čebel.

Vsak se lahko pridruži

 

"Prihodnost me zanima, saj bom v njej preživel preostanek svojega življenja." Tako se glasi citat Marka Twaina, ki krasi prvo stran knjige Greenovation. V vodniku za okoljsko ozaveščenost je zbranih 50 idej in tehnologij za življenja vredno prihodnost, vsebuje pa tudi vsakdanje nasvete in veliko drugih navdihujočih vsebin, na primer, kako pravilno reciklirati odpadke, kako pametno varčevati z vodo in kaj se lahko tehnologija nauči od narave. Knjiga je nastala pod vodstvom Michaela Hügla. "Ni mi pomembno le, da sem pobudnik projektov. Naš cilj je ozaveščati in spodbujati navdušenje nad varovanjem okolja, vendar želimo to početi nedogmatično in brez obtoževanja. Podjetje Audi pri tem predstavlja zelo dobro platformo, v skladu z načelom 'delaj zeleno in govori o tem'."

 

“Quote”

 

 

Video title
"
Prihodnost me zanima, saj bom v njej preživel preostanek svojega življenja.
"

Mark Twain

 

 

“Quote”

Video title

Drugo življenje baterij iz vozil Audi e-tron v indijskih rikšah.
Drugo življenje baterij iz vozil Audi e-tron v indijskih rikšah.

Drugo življenje baterij iz vozil Audi e-tron v indijskih rikšah

Nemško-indijsko podjetje Nunam in Okoljska fundacija Audi sta v začetku leta na indijske ceste poslala tri električne rikše, ki jih poganjajo rabljene baterije iz testnih vozil Audi e-tron.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik