Estetika x učinkovitost = popolnost

Vodja oblikovanja pri znamki Audi Marc Lichte je tudi strasten športni jadralec. Na regati v Kielu je v svojem razredu osvojil že tri zmage. Kakšne podobnosti vidi med oblikovanjem plovil in vozil?

11.08.2023 Avtor: Bernd Zerelles  Fotografije: Piotr Kożuch, Christian Künstler, Rouven Steinke

Že od otroštva strasten jadralec – in prav tako strasten oblikovalec vozil, že skoraj desetletje določa oblikovalski slog znamke Audi. Njegov svet zaznamujejo oblike, tiste, po katerih se premika, in tiste, ki jih ustvarja. Oblike plovil, ki elegantno drsijo po gladini, in oblike vozil, ki se učinkovito prebijajo skozi veter. Vprašanje se torej glasi: ali Marc Lichte svoje življenje posveča estetiki ali učinkovitosti? "Ne gre za dilemo med enim in drugim. Zadovoljen sem šele, ko se oboje združi v popolnost. Pri jadranju je učinkovitost ključna. Jadram samo s hitrimi jadrnicami, zelo hitrimi. Toda moje jadrnice morajo vedno biti tudi izjemno estetske. To velja tudi za Audi: ena od temeljnih vrednot znamke je učinkovitost, hkrati pa tudi vrhunska estetika."

Z Marcom Lichtejem smo se srečali v oblikovalskem studiu oddelka Audi Design v Ingolstadtu tik pred Kielskim tednom, enim izmed največjih jadralskih dogodkov na svetu. Kielska fjordska obala je bila dolga leta domače pristanišče Marca Lichteja, letos pa bo na regati tekmoval s svojo novo desetmetrsko prekomorsko jadrnico. Pozneje se bo sestal še z dr. Monijem Islamom, vodjo razvoja aerodinamike in aeroakustike pri znamki Audi, kljub polnemu urniku pa si je vzel čas za pogovor o oblikovanju plovil in vozil, o učinkovitosti, pretoku zraka, aerodinamiki – in seveda o popolnosti. To je namreč tisto, kar žene Marca Lichteja: čim bolj se približati popolnosti. "Učinkovitost v paru z vrhunsko estetiko," nadaljuje Lichte. "Učinkovitost zahteva optimizacijo do zadnje podrobnosti," poudari in ne pušča nobenega dvoma, da tu ni prostora za kompromise. Marc Lichte je človek velikih pričakovanj. Do samega sebe. Do estetike. Do učinkovitosti. Do vsega, kar ustvari, in vsega, kar ga obdaja.

 

Video title

“quote”

Marc Lichte na jadrnici.
Da bi jadrnica hitreje plula, je treba znati prisluhniti vetru. Marc Lichte je jadralec od glave do pet.
Trup čolna na digitalnem zaslonu.
Pregrada na krmi čolna zmanjšuje turbulenco in s tem povečuje učinkovitost.

“quote”

"
Vrhunska aerodinamika je ključna sestavina Audijeve DNK in njenega oblikovalskega jezika.
"

Marc Lichte

small text

heading

text

button

Estetska učinkovitost jadrnice

Marc Lichte je že pri osmih letih optimiziral tekmovalni čoln, ki mu ga je dodelil klub: s kitom je zgladil robove na krmi in ga pobarval po svoji zamisli. To prakso je nadaljeval tudi z vsako naslednjo jadrnico, s katero je jadral: "Vsako jadrnico optimiziram do zadnje podrobnosti. Vedno," poudari. Pri tem ne pristaja na kompromise. Na svoji novi jadrnici je Lichte prilagodil celo drog za zastavo, ki je običajno izdelan iz plastike, ojačane s steklenimi vlakni, aluminija ali nerjavečega jekla in je tehnično precej nepomemben, zdaj pa je izdelan iz karbona na aerodinamično optimalen način. Zaradi učinkovitosti: "Želim si lahke jadrnice," in zaradi estetike: "Sama jadrnica je bele barve, vsi deli na krovu pa so črni. Prav vsi!" Marc Lichte se vsaki podrobnosti posveča s popolno predanostjo.

 

small text

heading

text

button
Marc Lichte med skiciranjem.
Marc Lichte skicira vozilo v salonu svoje jadrnice.
Zračni tok na zadnjem delu vozila Audi Q8 Sportback e-tron.
Digitalna simulacija zračnega toka na zadnjem delu vozila Audi Q8 Sportback e-tron.

Estetska učinkovitost avtomobila

Aerodinamiki pri znamki Audi so se domislili inovativne rešitve, tako imenovanih "zračnih zaves" ob straneh sprednjega dela avtomobila; to so dovodi zraka, ki zrak usmerjajo v kolesna ohišja in tako optimizirajo zračni tok. Marc Lichte: "Ta iznajdba iz vetrovnika je genialna aerodinamična podrobnost. Uporabljamo jo pri oblikovanju vseh naših električnih vozil. Gre za ključno značilnost, ki sporoča, da je vozilo učinkovito."

V zelo zgodnji fazi razvoja novega vozila oblikovalci znamke Audi v vetrovniku preizkusijo modele z različnimi sorazmerji. Model z najboljšim količnikom zračnega upora gre v serijsko proizvodnjo. Temu pravijo "aerostetika": estetika, ki se razvije v vetrovniku.

 

“Quote”

 

 

Video title
Marc Lichte na svoji jadrnici.
Marc Lichte vsako jadrnico izpopolni do zadnje podrobnosti. Karbonska jadra ne pripomorejo le k večji učinkovitosti, temveč zadovoljujejo tudi Lichtejevo željo po vrhunski estetiki.

 

Lichte, odličen jadralec, pove, da je tudi obliko plovila seveda mogoče optimizirati tako, da omogoča najboljši možni tok zraka. "Pri razvoju vozil uporabljamo vetrovnik, pri razvoju učinkovitih plovil pa posebne bazene." Oblikovalec pozna podobnosti med dobrim oblikovanjem plovil in dobrim oblikovanjem vozil. "Osnova dobrega designa so sorazmerja, tako pri jadrnicah kot avtomobilih."

Kakšna je po mnenju Lichteja idealna oblika jadrnice? Bolj ko je trup raven, bolj je estetski, biti mora izjemno vitek, z majhnim volumnom v sprednjem delu, poudarkom na najširši točki in definiranim zadnjim robom na krmi. "Biti mora harmoničnega videza," pravi Lichte in dodaja: "Pri avtomobilih ni bistveno drugače. Ploski avtomobil je bolj učinkovit, aerodinamičen. Izrazite linije ustvarjajo lepo obliko. Aerodinamični pretok mora čim dlje ostati ob straneh in na strehi vozila, na zadnjem delu pa se čim bolj izrazito prelomiti." Dolžina določa hitrost, tako pri obliki vozila kot plovila.

Preden se Marc Lichte odpravi na sestanek s strokovnjakom za aerodinamiko, mu postavimo še zadnje vprašanje: Kako narediti učinkovitost bolj estetsko? "Moja filozofija je: če sta oblika in funkcija – in funkcija vključuje dobro aerodinamiko – v popolni harmoniji, je to dober design. Oblika sledi funkciji. To je tisto, kar nas žene pri znamki Audi."

 

 

 

 

 

 

 

“Quote”

Video title

Marc Lichte: Audi e-design
Marc Lichte: Audi e-design

Marc Lichte: Audi e-design

Marc Lichte, vodja designa pri znamki Audi, govori o najpomembnejših oblikovalskih značilnostih zunanjosti električnih modelov znamke Audi.

Preberite več

Morda bi vas zanimali tudi članki:

2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik