Tovarna Audi Ingolstadt bo leta 2024 postala ogljično nevtralna

Tovarna znamke Audi v Ingolstadtu bo 1. januarja 2024 začela neto ogljično nevtralno proizvodnjo. Glavna tovarna bo naslednje leto začela izdelovati novo serijo modela Audi Q6 e-tron. Po Bruslju in Györu bo to tretja Audijeva tovarna z ničelnim ogljičnim odtisom. Z ničelnimi izpusti nastajata tudi modela Audi R8 in e-tron GT quattro v tovarni Böllinger Höfe. Z okoljskim programom Mission:Zero Audi sledi cilju ogljične nevtralnosti vseh svojih proizvodnih obratov do leta 2025. Do takrat bodo zadnje korake naredili še v Neckarsulmu in San José Chiapi.

24.10.2023 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Gerd Walker, član upravnega odbora za proizvodnjo in logistiko pri znamki Audi, poudarja: "Varstvo okolja na najboljši možni ravni je trdno zasidrano v korporativni strategiji znamke Audi. Prehod tovarne v Ingolstadtu na obnovljive vire energije predstavlja pomemben korak k našemu cilju: proizvodnji vozil brez izpustov ogljika."

Za uresničitev tega ambicioznega cilja znamka s štirimi krogi sledi konceptu štirih stebrov. Prvi steber se osredotoča na izboljšanje energetske učinkovitosti na vseh proizvodnih lokacijah, s čimer bo znamka Audi prihranila velike količine izpustov ogljika. V letu 2022 so ti energetski ukrepi tovarni v Ingolstadtu omogočili prihranek več kot 35.000 megavatnih ur energije in več kot 5.000 ton ogljičnih izpustov.

Drugi steber koncepta predstavlja proizvodnja lastne obnovljive energije. V tovarni v Ingolstadtu so namestili fotonapetostne module na površini 23.000 kvadratnih metrov. V naslednjih letih bo znamka v vseh svojih proizvodnih obratih še naprej povečevala delež energije, ki jo proizvaja sama.

Tretji steber je trajnostna preobrazba nabave energije. Znamka Audi že od začetka leta 2012 avtomobile v Ingolstadtu proizvaja izključno z zeleno električno energijo. S tem zgodnjim prehodom je postala pionir trajnostnega razvoja v takratni industriji.

Tovarna Audi Ingolstadt.
Tovarna Audi Ingolstadt.

 

Trajnostno ogrevanje

Dr. Rüdiger Recknagel, vodja oddelka za varstvo okolja v skupini Audi, pojasnjuje: "Sosednja rafinerija in obrat za recikliranje komunalnih odpadkov glavno tovarno v Ingolstadtu oskrbujeta z odpadno toploto, ki je ogljično nevtralna. Da bi dosegli neto ogljično nevtralno oskrbo s toploto pa smo hkrati zagotovili tudi znatne količine bioplina."

Na ta način tovarna skoraj vse svoje potrebe po energiji pokrije z obnovljivimi viri. Kot četrti in zadnji steber se izpusti, ki se jim za zdaj še ni mogoče izogniti (največ 10 odstotkov vseh izpustov ogljika), izravnajo z nakupom ogljičnih kreditov, ki so certificirani v skladu z najvišjimi standardi kakovosti. V tovarni v Ingolstadtu to vključuje tudi logistiko znotraj tovarne.

 

Mission:Zero: več kot razogljičenje

Audijev okoljski program Mission:Zero vključuje ukrepe, ki presegajo zgolj razogljičenje in zajemajo tudi področja učinkovite rabe virov in vode ter varstva in ohranjanja biotske raznovrstnosti. Vizija znamke Audi je vzpostaviti krožno gospodarstvo, v katerem se viri, kot so plastika, voda in druge surovine, uporabljajo v zaprtih ciklih. V Ingolstadtu na primer podjetje že od leta 2019 upravlja center za oskrbo s procesno vodo z membranskim bioreaktorjem za učinkovitejšo rabo vode. Letos se je Audi kot prvi proizvajalec premium avtomobilov pridružil zavezništvu Alliance for Water Stewardship (AWS). Zadal si je cilj, da bo do leta 2035 prepolovil današnjo ekološko uteženo vrednost porabe vode v svojih proizvodnih obratih po vsem svetu. Tovarna v mehiškem mestu San José Chiapa, ki že od leta 2018 izdeluje avtomobile popolnoma brez odpadne vode, je zgled odgovorne rabe vodnih virov.

Kot član pobude "Biodiversity in Good Company" se znamka s štirimi krogi zavezuje tudi k varovanju biotske raznovrstnosti na vseh svojih lokacijah. Eden pomembnejših ukrepov na tem področju so odprti prostori na zunanji lokaciji v Münchsmünstru, kjer se na približno 17 hektarjih razprostira habitat za številne živalske in rastlinske vrste.

Video title

“quote”

“quote”

Fotovoltaični moduli na strehi tovarne Audi v Ingolstadtu.
Fotovoltaični moduli na strehi tovarne Audi v Ingolstadtu.

 

360factory in trajnostna raba zemljišč

Znamka Audi se zavezuje tudi k trajnostnemu razvoju svojih proizvodnih lokacij. Oddelek Audi Production prehod na e-mobilnost izkorišča za celovito preoblikovanje svojega globalnega proizvodnega omrežja in s tovarno '360factory' postavlja jasno vizijo za proizvodnjo prihodnosti. V okviru tega celostnega in trajnostnega pristopa znamka Audi obstoječe obrate posodablja, digitalizira in pripravlja za prihodnost. S tovarno 360factory lahko Audi doseže še večjo prilagodljivost in učinkovitost proizvodnje, pri čemer ne potrebuje dodatnih površin za nove objekte.

Na področju trajnostne rabe zemljišč je podjetje naredilo še korak dlje in oživilo zapuščeno industrijsko območje na jugu Ingolstadta. Incampus GmbH, skupno podjetje družbe Audi in mesta Ingolstadt, je na 75 hektarjev velikem območju zgradilo tehnološki park brez uporabe novih zemljišč. Petnajst hektarjev celotnega območja je namenjenih varstvu narave in krajine – na tem območju zdaj uspevata skoraj naravni obrečni gozd in suho travišče.

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

mail-Sep-26-2023-03-55-34-3181-PM
featured3

Pridobivanje kovin iz elektronskih odpadkov

Okoljska fundacija Audi skupaj z Univerzo v Freibergu razvija inovativen postopek recikliranja kovinskih surovin, ki so ključne za sodobne tehnologije. Projekt se osredotoča na pridobivanje dragocenih kovin iz sežganih gospodinjskih odpadkov.

Preberite več

Morda bi vas zanimali tudi članki:

2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik