Z električnimi motorji in mlini na veter do zelene energije na Majorki

Francisco Trigueros Morera de la Vall se je med počitnikovanjem na španskem otoku Majorca domislil odlične ideje: stare mline na veter bi lahko opremili z rabljenimi motorji električnih avtomobilov in jih uporabljali za proizvajanje zelene električne energije. Ideja je prepričala Audijev oddelek za inovacije in pred kratkim je začel delovati prvi prenovljeni mlin projekta Microgrid.

26.05.2022 Avtor: AUDI AG  Fotografije: Arhiv Audi

Kaj imajo skupnega tradicionalni mlini na veter na priljubljenem počitniškem otoku Majorka in električni modeli Audi e-tron? Na prvi pogled nič, če vprašate Francisca Triguerosa, vodjo inovativnega projekta Microgrid, pa veliko. Med počitnikovanjem na Majorki se mu je ob pogledu na opuščene mline utrnila zamisel – zakaj jih ne bi uporabljali kot zeleni vir energije za električne avtomobile in z njimi nadomestili proizvodnjo elektrike na fosilna goriva?

Tri leta kasneje, v začetku aprila 2022, so Trigueros in njegovi somišljeniki v vasi Son Ferrol slovesno pognali mlin s čudovitim imenom 'Son España'. Mlin, ki je bil zgrajen leta 1925, je bil pod okriljem projekta Microgrid prvi prenovljen in opremljen s kovinskimi lopaticami.

Največji balearski otok je poznan po tisočih mlinih na veter, katerih začetki segajo v štirinajsto stoletje. Sprva so jih uporabljali za mletje žita, v začetku dvajsetega stoletja za črpanje vode iz podtalnice, danes pa so večinoma opuščeni. Na Majorki električno energijo pridobivajo iz fosilnih goriv, kar povečuje ogljični odtis otoka.

Prav to si želi spremeniti Španec Trigueros. "Za proizvodnjo elektrike bomo uporabljali mline na veter in električne motorje iz testnih vozil Audi e-tron," pojasni svojo trajnostno zamisel, ki jo je predstavil tudi Audijevemu oddelku za inovacije.

Vsako leto številni zaposleni v podjetju Audi svoje ideje predstavijo medoddelčnemu odboru za inovacije. S pravo podporo lahko te ideje prerastejo v prototipe ali celo ustaljene dele novih Audijevih projektov. Pri tem – pa tudi na celotni ravni delovanja podjetja Audi – sta vedno bolj v ospredju trajnostni razvoj in uspešnost dejavnikov ESG (okoljskih, družbenih in korporativnih kriterijev).

Zelene energija z električnimi motorji in mlini na veter

 

Zelena vetrna energija pod pokroviteljstvom Audijevega oddelka za inovacije

Kako idejo o pridobivanju elektrike z uporabo vetra in rabljenih električnih motorjev iz modelov Audi e-tron tudi unovčiti? "To je bil vsekakor izziv," pove Trigueros. Rešitev so našli v sodelovanju s špansko hotelsko verigo Meliá, ki je svojim gostom v najem za vožnjo po Majorki ponudila štiri vozila Audi e-tron.

Električni avtomobili so po mnenju Triguerosa idealno prevozno sredstvo za zaščito narave in varovanje okolja na Majorki, počitnice pa odličen čas za spoznavanje električne mobilnosti. "Če se bo le pet odstotkov gostov odločilo za nakup modela e-tron, bo projekt dobičkonosen," pove in še doda, da bodo letno potrebo energije za električne SUV-je, ki jih bodo uporabljali turisti, priskrbeli prenovljeni mlini.

S tem izračunom je prepričal tudi Audijev oddelek za inovacije. S projektom Microgrid oziroma projektom M', kot mu pravijo zaposleni, se Trigueros ukvarja že od leta 2019. Majhna črka, ki označuje velik projekt: navsezadnje govorimo o mlinih, ki v višino merijo do 15 metrov, in vetrnicah s premerom do 8 metrov.

 

Kako deluje vetrna turbina Audi

S sodelavci so izdelali prvi prototip: v 220 kilogramsko, 3 metre dolgo, 1,6 metra široko in meter visoko škatlo na zadnji strani vetrne turbine so vgradili reciklirani električni motor iz testnega vozila Audi e-tron. Z vrtljivo turbino ga povezuje zobniški pogon.

"To lahko primerjamo z delovanjem vozila – kot pri vožnji po majorških klancih navzdol je tudi tu motor v stalnem načinu rekuperacije," pojasnjuje Trigueros, ki obljublja 15 kilovatov moči ali 22 megavatnih ur energije na leto. Z drugimi besedami: zelena energija zadostuje za 220 polnjenj vozila Audi e-tron z baterijo s kapaciteto 95 kWh. Dosegli pa bi lahko še več. Z učinkovitejšo vetrno turbino bi lahko motor modela Audi e-tron zagotovil 40 kilovatov stalne moči.

Video title

“quote”

“quote”

Mlin na veter za proizvodnjo zelene energije

 

Poudarek je na trajnostni energiji

Trigueros je s svojo idejo zelene elektrike ogromno prispeval k uresničevanju okoljskih ciljev znamke štirih krogov. Pri podjetju Audi nameravamo do leta 2025 poskrbeti za ogljično nevtralnost vseh svojih proizvodnih lokacij po svetu in najkasneje do leta 2050 postati popolnoma ogljično nevtralno podjetje.

Po tovarni v Bruslju je leta 2020 ogljično nevtralna postala tudi naša proizvodna lokacija na Madžarskem. Odkar je tovarna v Győru prešla na zeleno energijo, podjetje Audi na Madžarskem zdaj vso električno energijo pridobiva iz obnovljivih virov. Pri tem se v veliki meri zanaša na sončno energijo – zahvaljujoč največjemu fotovoltaičnem sistemu v Evropi.

Poleg uporabe obnovljivih virov energije je eden od načinov zmanjševanja CO2 tudi recikliranje. S projektom Audi charging hub smo dokazali, da lahko izrabljene baterijske celice postanejo trajnostne sekundarne surovine.

Po filozofiji drugega življenja se sestavni deli reciklirajo šele takrat, ko jih ni več mogoče uporabljati. Če še vedno delujejo, a ne izpolnjujejo več prvotnega namena, je bolj ekološko in varčno, da jih namesto prezgodnjega recikliranja uporabimo na drugačen način, na primer kot napravo za shranjevanje energije. Šele ko baterije niso več primerne za drugo uporabo, se v skladu s sodobnimi koncepti recikliranja razgradijo na posamezne surovine, ki se nato uporabijo v novih baterijah.

Nekaterim izpustom ogljikovega dioksida se pri proizvodnji avtomobilov ni mogoče izogniti. Pri znamki Audi neizogibne izpuste izravnavamo s projekti za varstvo podnebja.

 

Pri projektu sodelujejo lokalni partnerji

Trajnostnost je bila ključnega pomena tudi pri preoblikovanju vetrne turbine. Predelal jo je lokalni zunanji ponudnik v delavnici, ki je bila najeta posebej v ta namen. "Pomembno nam je, da v projekt vključimo partnerje, ki so že na lokaciji in jim ni treba samo zato prileteti na otok", je povedal Trigueros.

 

Priznanje društva za ohranjanje mlinov na veter

Mlin ‘Son España’ je bil priključen v električno omrežje otoka Majorka, kot je povedal Trigueros, pa so razmišljali tudi o drugih možnostih.

Obnovljivo energijo bi lahko na primer uporabili za pridobivanje vodika z elektrolizo ali za stacionarne in prenosne polnilne postaje za polnjenje električnih avtomobilov. S pomočjo zelene energije bi se lahko izravnala tudi nihanja v električnem omrežju. Nadaljnji načrti za uporabo vetrne energije pa so odvisni tudi od tega, kako bo napredoval trajnostni projekt. "Razširitve trenutno ne načrtujemo, vendar bi lahko koncept vsekakor uporabili tudi na drugih otokih", je dejal Trigueros.

"Samo na Majorki obstaja 500 potencialnih vetrnih mlinov, ki bi jih lahko opremili z enako napravo," je še dodal. Projekt M že pa ima prvega velikega oboževalca. Društvo za ohranjanje zgodovinskih mlinov na veter na otoku Majorka je spomladi leta 2022 podjetju Audi podelilo nagrado Moli d'Or – za prispevek k lepšanju, ohranjanju in zaščiti tradicionalnih mlinov na veter.

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button

“Quote”

 

 

Video title

 

 

“Quote”

Video title

Solarna razsvetljava
Solarna razsvetljava

Solarna razsvetljava za odročne amazonske vasi

Odročne vasi v amazonski regiji brez zanesljive povezave z električnim omrežjem bodo lahko uporabljale solarno razsvetljavo zahvaljujoč pobudi nevladne organizacije Litro de Luz Brasil, ki sta jo podprli Okoljska fundacija Audi in Audi do Brasil.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik