#TogetherWeChange: Audi na festivalu Greentech 2022

Med 22. in 24. junijem se je v Berlinu pod geslom #TogetherWeChange odvil festival Greentech. Na največjem evropskem festivalu trajnostnih inovacij, idej in navdiha je kot ustanovni partner znova sodelovala tudi znamka Audi. Obiskovalci Audijeve razstavne stojnice so lahko spoznali projekte, tehnologije in koncepte, s katerimi skrbimo za trajnostni razvoj v naši vrednostni verigi.

27.07.2022 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Audi na festivalu Greentech 2022

 

Festival Greentech so leta 2019 ustanovili trajnostni podjetnik Nico Rosberg ter inženirja Marco Voigt in Sven Krüger. Namenjen je izmenjavi idej o trajnostnem razvoju in varstvu okolja ter iskanju rešitev za bolj trajnostno prihodnost. Letos se je poleg Audija predstavilo več kot 100 razstavljavcev, festivalski program pa so spremljali številni odprti forumi, panelne razprave, predavanja in učni tabori. Med vrhunci dogodka je bila tudi tokrat podelitev nagrad 'Green Awards', ki jih prejmejo predani posamezniki, podjetja, institucije, start-upi in inovativni projekti s področja trajnostnega razvoja.

"Neposreden dialog z različnimi deležniki, tudi kritičnimi, je za nas zelo pomemben," je ob dogodku povedala Audijeva glavna strateginja Silja Pieh. "Izmenjava znanj in spoznavanje inovativnih trajnostnih konceptov drugih ljudi nas bogatita."

Trajnostne tovarne

 

Trajnost v vrednostni verigi

Audi želi do leta 2030 postopoma zmanjšati izpuste ogljika na vozilo za 40 odstotkov v primerjavi z letom 2018. Da bi dosegli ta ambiciozen cilj, izvajamo številne ukrepe že v dobavni verigi. V letu 2021 smo zaradi uporabe obnovljivih virov energije, nizkoogljičnih materialov in sekundarnih materialov v dobavni verigi prihranili več kot 480.000 ton ekvivalentov ogljikovega dioksida (CO2e*).

V okviru naše strategije krožnega gospodarstva nameravamo vzpostaviti vse bolj zaprte zanke surovin, tako da bi po koncu njihove prvotne uporabe surovine ponovno vključili v proizvodni proces. Dober primer tega je avtomobilsko steklo: v pilotnem projektu s partnerskimi podjetji Reiling Glas Recycling, Saint-Gobain Glass in Saint-Gobain Sekurit staro avtomobilsko steklo recikliramo v nova stekla za Audi Q4 e-tron.

 

 

HubSpot Video

 

 

Tovarne z nevtralnim ogljičnim odtisom

Okoljski program Mission:Zero je Audijev načrt za trajnostno proizvodnjo in logistiko. Končni cilj je do leta 2025 doseči neto ogljično nevtralnost na vseh proizvodnih lokacijah. Tovarni Audi na Madžarskem je to uspelo že leta 2020, Audi Bruselj pa je leta 2018 postal prvi ogljično nevtralen proizvodni obrat za množično proizvodnjo premijskih vozil. V tovarni v Neckarsulmu poteka ogljično nevtralno sestavljanje modela Audi e-tron GT, ki so ga obiskovalci festivala Greentech lahko pobližje spoznali na Audijevem voznem doživetju na območju nekdanjega berlinskega letališča in na Audijevi razstavni stojnici. V tovarni v Neckarsulmu preizkušajo tudi načine, kako bi lahko pri proizvodnji vozil uporabili vodo iz sosednje čistilne naprave. Audijeva tovarna v Ingolstadtu uporablja predelano odpadno vodo že od leta 2019.

Video title

“quote”

“quote”

Audi charging hub

 

Audi charging hub

Za voznike v urbanih okoljih – zlasti tiste, ki doma nimajo lastnih polnilnic – podjetje Audi v vse več mestih gradi edinstvena polnilna središča. Polnilne postaje za hitro polnjenje vsebujejo polnilnice z visoko močjo, ki za shranjevanje energije uporabljajo rabljene litij-ionske baterije iz razstavljenih testnih vozil.

Odzivi na prvo polnilno središče v Nürnbergu so bili zelo pozitivni. Med januarjem in aprilom 2022 so na pilotni lokaciji v Nürnbergu zabeležili približno 3.100 polnjenj. V drugi polovici leta bomo takšno polnilno središče zgradili v Zürichu, sledila pa bodo tudi druga mesta, med drugim Salzburg in Berlin.

 

Projekti Okoljske fundacije Audi

Med številnimi projekti, ki jih finančno podpira Okoljska fundacija Audi, je tudi nemško-indijsko zagonsko podjetje Nunam. Mlada neprofitna organizacija bo na indijske ceste poslala tri električne rikše, ki jih poganjajo rabljene baterije iz testnih vozil Audi e-tron. Nunam je tri prototipe razvil skupaj z ekipo pripravnikov v Audijevem obratu v Neckarsulmu. Z električnimi rikšami bo neprofitna organizacija indijskim ženskam omogočila varen način prevoza izdelkov na tržnice.

V Braziliji Okoljska fundacija Audi in Audi Brazilija podpirata nevladno organizacijo Litro de Luz. Projektni partnerji bodo tri vasi v amazonski regiji brez zanesljive povezave z električnim omrežjem oskrbeli s solarno razsvetljavo ter tako izboljšali življenjski standard in varnost tamkajšnjih prebivalcev.

small text

heading

text

button

small text

heading

text

button
Audi rikša
Audi rikša

“Quote”

 

 

Video title

V okviru projekta Urbanfilter Okoljska fundacija Audi in Tehniška univerza v Berlinu razvijata pametne filtre za filtriranje cestnih odplak. Ti preprečujejo, da bi se okolju škodljivi delci, ki nastanejo kot posledica obrabe pnevmatik, po kanalizacijskem sistemu stekali v vodo.

Obiskovalci festivala Greentech so lahko 23. junija sodelovali tudi na “plogging” dogodku – skupinskem teku, med katerim udeleženci pobirajo smeti. Tekaški skupini Okoljske fundacije Audi so se lahko virtualno pridružili tudi udeleženci iz drugih mest.

 

Informacije o trajnostnem poslovanju na enem mestu

Pri znamki Audi skozi vse leto sledimo okoljskim, družbenim in korporativnim dejavnikom poslovanja (dejavnikom ESG). Informacije o našem trajnostnem poslovanju so zdaj zbrane na enem mestu, najdete jih na novem trajnostnem portalu v Audi Media Centru (v angleškem jeziku).

 

*Ekvivalenti CO₂ so merske enote za standardizacijo vpliva različnih toplogrednih plinov na podnebje. K zmanjšanju toplogrednih plinov v Audijevi dobavni verigi v letu 2021 sta med drugim pomembno prispevali uporaba zelene energije pri proizvodnji baterijskih celic ter sklenjena zanka aluminija (in s tem povezana ponovna uporaba surovin).

 

 

“Quote”

Video title

"Potrebujemo nova zavezništva"

Z ustanoviteljem festivala Greentech Marcom Voigtom smo se pogovarjali o širitvi dogodka preko meja, ekološko ozaveščenem življenjskem slogu, moči srečnih naključij in tudi o trajnostnih pajkicah.

Preberite več
2020-01-AudiLab_newsletter_01
2020-01-AudiLab_newsletter_01

Novičnik

AudiLab Slovenija

Enkrat mesečno iz naše online revije AudiLab Slovenija pripravljamo izbor zanimivih člankov o inovacijah, e-mobilnosti, trajnostnem razvoju, doživetjih, življenjskem slogu, Audi športu in posebnih ponudbah iz našega prodajnega programa. Naročite ga v svoj e-nabiralnik.

Naročam novičnik